Изложби

Германският посланик Кристоф Айххорн откри в ГДК изложбата „Преломът на Изток. Живот в преход”

30 години в кадри: Последната смяна на караула. Събаряне на панелни блокове. Трабант, превърнат в щъркелово гнездо. И площада, на който бе извършен терористичен акт миналата година …

„Ще ви покажа една единствена снимка, която казва всичко. Когато погледнете очите на тези хора на снимката ще видите всички емоции – радостта, изненадата, сълзите, надеждата, които са били в тях преди 30 години, повече няма нужда да се каже“.

Това каза Н. Пр. Кристоф Айхорн – посланик на Германия у нас, по време на откриването  днес изложба в Дома на културата „Борис Христов“, посветена на 30-годишнината  от Обединението на Федерална република Германия.

Припомняме, че на 03 октомври 1990 над Райхстага се издига флагът на обединена Германия с приемането на споразумение за обединението на Западна и Източна Германия. Берлин е избран за столица на новата държава. Започва изтеглянето на съветските войски от територията на ГДР. От страна на СССР договорът е подписан от Едуард Шеварднадзе.

Документалната експозиция започва с черно-бял кадър на смяната на последния караул пред мемориала Нойе вахе.

Тя е под мотото „Преломът на Изток. Живот в преход” и е посветена на първите години след обявяването на Германското единство през 1990 г., като акцентира върху опита на хората в Източна Германия, натрупан по време на прехода. Техният живот, както и ежедневието на хората в Източна Европа, включително и в България, коренно са се променили след историческия прелом през 1989-та/1990-та година.

Автор на изложбата е историкът – публицист Щефан Волле, а тя е издадена от Федералната фондация за преосмисляне на диктатурата на ГЕСП, съвместно с пълномощника на федералното правителство за новите федерални провинции.

Репортаж от откриването и галерия със снимки може да видите в Под тепето