Изложби

„ Това е нео- абстрактен приказен наивизъм”

Една много специална изложба откри художникът Атанас Хранов в галерия „Аетерна” снощи. Творецът събра десетки приятели и почитатели на изобразителното изкуство, за да ги телепортира в „Другото време”, както се казва експозицията.

Изложбата е специална за Наско, тъй като бе открита само няколко дни след рождения му ден.

И седмица след рождението на сина му Никола.

Специална е и с това, че Хранов за първи път рисува по конкретен текст и в платната му „ образите не излизат от мен, а идват от някой друг”, както каза сам в навечерието на събитието в безистена на Главната. За „Другото време” той черпи вдъхновение от три поеми на приятеля си Александър Секулов.  

„ Картините на Наско и цялата изложба са едно от значимите събития в този град. Поводът са три поеми на Александър Секулов. Три поеми, посветени на един много специален сезон- лятото. Текстовете са едно предизвикателство към Наско. Проектът пък е много интересен с тази симбиоза между поезия и средствата на пластическото изкуство. Имаме поет, който задава поетични ноти, а Наско ги претворява в живописна мелодия”, каза колекционерът Димитър Инджов, който откри изложбата.

„Правото на живот на Насковото изкуство е голямо, защото то е като един паралелен свят. Пожелавам му да продължи да зарежда душите на хората, да ги лекува. За Наско е много трудно да се говори и да се вкара в някакви рамки.Той хем е различен всеки път, хем е много последователен. Пак си е той, пак не е променил своя начин на виждане към света. Тук виждате истинско, стойностно съвременно изкуство. Бих определил стила на Наско, за първи път сега ще го изфабрикувам и дано да е вярно, като един нео- абстрактен приказен наивизъм”, каза Инджов.

Атанас Хранов благодари на галериста Стоян Даскалов не за изложбата, а за галерията, която е направил и която развива във времето.

„Той си върши истински работата. Всъщност, галерията трябва да е постаментът, който леко да отлепи автора и да го вдигне малко по-високо. Стоян прави точно това нещо. Бай Секул, както казвам на Александър Секулов, спаси за пореден път положението. Бях доста изчерпан, а той дойде и каза „Насе, на теб ти липсват образи”. И ми даде три поеми. Седнах и взех, че ги направих. Третият човек, който искам да спомена, има юбилей днес- става на една седмица. Това е всъщност първият му юбилей на малкия Никола. Тук трябва да спомена, че през цялото време, в което аз трептях като баща, очаквайки детенцето, четях поемата на Секулов „Лятото и зверовете”, в която той пише за раздялата с баща си. И това ми даде повод да си помисля, че тези чувства, в които всъщност ти не можеш да ги предизвикаш, защото идват отвън, колко са силни и колко по някакъв начин си приличат. Просто знакът им е различен. Едното е плюс, другото е минус”, отбеляза художникът Атанас Хранов за откриването на изложбата.

Снимки: Десислава Цвяткова