Арт Новини

Международни фотографски срещи – “Пейзаж” 16 – 31 октомври 2020

Международни фотографски срещи е най-продължителният през годините фестивал за артистична фотография в България. Фестивалното издание за 2020 г. ще бъде в дните от 16 до 31 октомври, откриването от 16 до 18 октомври. Това ще бъде интензивен уикенд, пълен с емоции и срещи, отправна точка на фестивала с продължителност две седмици.

 

Тази година събитието има за цел да анализира  различни  гледни точки в сферата на пейзажа. В това издание артисти, фотографи и куратори  са  поканени да изследват темата на пейзажа в неговите многобройни прочити като изразни форми: документ, репортаж, постановъчен, концепт.

 

Изложбите ситуирани в най-красивата част на града – Стария Пловдив и в галерия “Капана” и “Gallery Cu29” ще   покажат фотографско творчество в най-широкия смисъл на термина, като изразно средство и начин на интерпретиране от български и чуждестранни автори. Искаме отново да насърчим фотографи и публика със срещи и дискусии,  както и с други предизвикателства като като уъркшоп, презентации и фотографски маршрути.

 

Фестивалът застъпва основните си ценности като откриването и популяризирането на новите таланти; общ и безплатен достъп до специално подбрани изложби на съвременна европейска фотография; създаване на социална и приятелска атмосфера за посетителите по време на техните срещи с изкуството на фотографията.

 

Фондация “Пловдивско фотографско средище” е нестопанска институция за популяризиране на фотографията, стартирала през 1992 г. „Международни фотографски срещи” като свой главен годишен проект. Арт директор и куратор от създаването на фондацията е доц. д-р Никола Лаутлиев.

 

Откриване – 16 октомври от 18.00 часа на Лапидариума в Старинен Пловдив.

 

Концерт на Духов оркестър Пловдив 17.30-18.00 часа

 

Международни фотографски срещи, 2020, “Пейзаж” се организират с подкрепата на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2020 година.