Арт Новини

ИЛИЯ ЯНАКИЕВ „ТРИТЕ ИЗМЕРЕНИЯ“ от 21.10. до 10.11. 2020 г

Самостоятелна изложба живопис

вернисаж  21 октомври /сряда/ 16 ч. – 20.00 ч.

откриване от 18.30ч

 

Илия Янакиев е роден 1960 г. в гр. Пловдив. През 1980 г. завършва Национална Художествена гимназия за изящни изкуства – София. Работи в областта на дизайна, живописта, монументалната живопис и стенопис. Има множество изяви в неконвенционалното изкуство и пространственото оформление, много изложби в България и по света. Творбите му са притежание на галерии и музеи, на колекционери от Европа, Америка и Азия.

 

Картини като дантели! Но не като тези от скрина на баба, а умело вплетени в забързаното ни съвремие. Поглеждаш ги, и ти става топло на душата от нежността и красотата, която излъчват. Цветя, животни, фигури, всичко, което е докоснато от четката на твореца, вече има друг смисъл, различен от общоприетия. Творби, които носят хармония и баланс в ежедневието ни.

 

„С безкрайното пространство на трите измерения, преминаващо в 

платната, и трите цвята изграждащи живописта, се опитвам да  създам атмосфера, носеща хармония, естетика, поезия и философия, изграждащи погледа ми към света.

Свободата на различните техники в живописта – акварел, акрил, масло, съвременните дигитални техники и различните стилови похвати, ми позволяват във всяко платно и лист хартия, да  потърся и пресъздам композициите и темите, които ме вълнуват и са част от творчеството и живота ми.

„Трите измерения“ е една среща със София, градът който е част от живота ми и изграждането ми, като личност и художник. Срещата е  с публиката, с приятелите ми от този град .

Бих нарекъл изложбата още “Спомени от бъдещето!““

                                                                                                                                                                                                                             Илия Янакиев