Арт Новини

Таня Харизанова в Пловдив: Много-то-аз

Художникът Таня Харизанова открива самостоятелна изложба в галерия U P.A.R.K. на 22 октомври. Тя идва с творчеството си в Пловдив за първи път и очаква да се срещне с публиката под тепетата.

За пръв път излагам в Пловдив. Това е отговорно, за да не кажа трудно. „От високо, отвисоко, от Пловдив“, казват тук и не се шегуват.

Обичам Пловдив по особен начин, за който не съм длъжна да се обяснявам в шаблонни любезности. Факт е, че тук се чувствам добре. Първата ми изложба сигурно ще подсили това усещане.

Трудно се движа в свят, в който търпението отдавна е изчерпано, а е останала само издръжливостта. Сега дойде и този вирус, който красиво задълбочава творческата самота, но руши човешките отношения, особено онези с любимите хора. Затова и някои от моите Аз-ове тръпнат от очакване да са прегърнати, а други от ужас да не би да бъдат. Трудно се уча да минавам през битието с усмивка като подозирам какъв ще е финалът. И въпреки това намирам свободно време за оптимизъм, да се чудиш на какво отгоре? Заради изкуството, вероятно, като форма на утеха. Дано не е единствената.  

Именно за пловдивската публика събрах фигурални платна, които в най-голяма степен мисля да ме представят. В тях е пътят от нещото към личността. Трансформацията от ТО към АЗ. Краят остава за вас.“