Арт Новини

Вижте „Пловдивски следобеди“ на Мария Райчева

 

 

„Със своя аристократизъм и изящество на архитектурата той не оставя равнодушен никой творец. Именно това е и моето вдъхновение. Сградите в центъра и околните улички не спират да ме очароват със своята живописност.“

 

 

Галерия „Аспект“ представя втора самостоятелна изложба на художничката Мария Райчева. Откриването е днес от 16 часа. Експозицията може да разгледате в галерия Аспект на пл. „Стефан Стамболов“ № 1 от 28 октомври – 17 ноември 2020 г.

 

 

Ето какво споделя авторът преди откриването:

 

 

„След топлия прием преди три години от страна на г-жа Петрова и галерия „Аспект“, както и от страна на изкушените от живописта хора на Пловдив, искрено се зарадвах на поканата за втора самостоятелна изложба тук.

 

Преди дни Олга ме попита имам ли друга връзка с Пловдив, освен емоционална. Отговорът ми е – и да, и не. Да, защото родовите ми корени са от Тракия, макар и малко по на изток. И може би затова, когато съм тук, в тази част на България, всеки път усещам особено вълнение. Всеки път, пътувайки от София по магистралата, след спускането от прохода насам, у мен се събужда една необяснима радост – от пейзажа на спокойно ширналите се пъстроцветни земи, увенчани от синевата на Балкана и Родопите, от опияняващите свободни простори. От завръщането към детските спомени… Тракийският въздух е друг. Тракийското слънце е различно.

 

А Пловдив? Откровено мога да кажа, че това е мястото в България, което, свързано с другата ми професия на екскурзовод, посещавам най-често. С времето опознах и все повече обиквам Пловдив – с романтиката и колорита на Стария град, с изтънчената атмосфера на модерния град. Със своя аристократизъм и изящество на архитектурата той не оставя равнодушен никой творец.

 

Именно това е и моето вдъхновение. Сградите в центъра и околните улички не спират да ме очароват със своята живописност. Всеки път светлината и сенките разкриват нови, невиждани досега от мен детайли. Преоткривам за себе си нови и нови ансамбли и мотиви – по тесните калдъръмени улички на Трихълмието, в пъстротата и глъчката по Главната улица, които ме изкушават да ги претворя на платното … Фасади, прозорци, балкончета, врати, пасажи – окъпани в светлината на деня… Низ от гледки, събуждащи сетивата и вдъхновяващи за творчество.

 

Представям ви Пловдив – такъв, какъвто е в моите очи и в моето сърце!“ (Мария Райчева, октомври 2020 г.)