Арт Новини

Покана за проекти на артисти в областта на дигиталните изкуства

Покана за проекти на артисти в областта на дигиталните изкуства

 

 

Поканата е в рамките на‌ проекта‌‌ на фондацията „Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“, който се осъществява с‌ ‌финансовата‌ ‌подкрепа‌ ‌на‌ Министерството‌ ‌на‌ ‌културата

 

Фондация‌ ‌„ДА‌ ‌ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“.‌ Проектът се осъществява с‌ ‌финансовата‌ ‌подкрепа‌ ‌на‌ Министерството‌ ‌на‌ ‌културата.‌

 

„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ ‌е‌ ‌насочен към‌ ‌насърчаване‌‌ ‌и‌ развитие ‌на‌ млади ‌автори‌ ‌в‌ ‌областта‌ ‌на‌ ‌дигиталните‌ ‌изкуства.‌ ‌Заглавието‌ ‌на‌ ‌проекта‌ ‌е‌ препратка ‌към‌ смисъла‌ ‌на‌ ‌понятията‌ ‌“стойност”‌ ‌и‌ ‌“ценност”, в техническия и естетически контекст на цифровите медии. Любопитни сме към възможностите безличните стойности на средата да се трансформират в обществено значими ценности. Търсим какво има значение за авторите, избрали дигиталните форми за артистична изява и как те отговарят на темите и предизвикателствата в „новата нормалност“, както наричаме настоящия период на пандемия.

 

Всеки от избраните пет кандидати ще получат стипендия в размер на 2 000 лв. за реализация на проекта си, както и възможността за професионално съдействие под формата на консултации и практическа подкрепа от екипа на “ДА ЛАБ”  в процеса на продукция.

 

Създадените произведения ще бъдат премиерно представени в самостоятелни изложби на петимата автори в Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Видин, както и в рамките на предстоящото 8-мо издание на международния фестивал за дигитални изкуства ДА Фест през октомври 2021 г. в София. Те ще станат част от портфолиото с автори на фондация “ДА ЛАБ”, чието представяне в национален и международен план ще се развива в бъдеще.

 

Кандидатстване и селекция:

 

Поканата е насочена към ‌артисти до 40 г. – българи или чужденци работещи на територията на страната,‌ които имат заявен интерес и досегашен опит в сферата на дигиталните изкуства. Те са поканени да предложат идея за художествен проект, който интерпретира по оригинален начин темата и прилага по креативен начин дигиталните медии и технологии.

 

Жури в състав: доц. д-р Венелин Шурелов, д-р Галина Димитрова-Димова и Антони Райжеков, учредители на Фондация ДА Лаб, ще изберат петте авторски идеи, които ще бъдат реализирани в рамките на проекта.

 

Основните критерии за оценка ще бъдат находчивата творческа интерпретация на темата, смелия и новаторски подход и досегашния професионален опит в дигиталните изкуства. 

 

Документи за участие: 

 

Участниците са поканени да изпратят до 10 януари 2021 г. включително, следните документи на адрес dalabfoundation@gmail.com:

 

– творческа автобиография (CV);

 

– портфолио с избрани проекти в областта на дигиталното изкуство;

 

– проектно предложение, което да съдържа заглавие и описание на идеята до 3 страници А4 текст, технически параметри и препоръчителни илюстративни материали (ако са приложими) във формат по преценка на участниците.

 

График на проекта:

 

Покана за участие: 30.11.2020 г.

 

Краен срок за кандидатстване: 10 януари 2021 г.

 

Обявяване на резултатите: 15 януари 2021 г.

 

Реализация на проектите: от 15 януари до 30 март 2021 г.

 

Откриване на изложбите и презентации с авторите: април 2021 г. 

 

Представяне на проектите в 8-мото издание на „ДА ФЕСТ“: октомври 2021 г.

 

Текстът на поканата е достъпен на: http://2019.da-fest.bg/bg/da-lab/left-menu-pages/proekti/stojnost-tsennostzwnj-e-valuation.html, както и чрез страницата на “ДА ЛАБ” във фейсбук www.facebook.com/DALabFoundation.

 

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}