Арт Новини

Преглед на българския дизайн | Melba Festival 2020

Традиционната изложба Преглед на българския дизайн е част от фестивалната програмна на Melba Sofia Design Festival 2020 и вече за трета година събира и показва на едно място постиженията и добрите идеи на български дизайнери, екипи и агенции от изминалата година в различни категории като графичен дизайн, брандинг и идентичност, продуктов дизайн, керамика, интерактивен дизайн, илюстрация, анимация, мода и текстил, социален дизайн и други.

Включените проекти се отличават не само с иновативност и смисленост, но и – с всеобхватност и конкретна реализация на постиженията, които променят положително визуалната среда и допринасят за по-качествен начин на живот.

Тази година изложбата Преглед на българския дизайн е фокусирана върху темата Нови модели на ежедневие. В нея са представени някои от участниците в лансираната в края на карантинната пролет едноименна инициатива на Студио Комплект. Изложените решения на конкретни проблеми или красиви идеи за разведряване на деня са реалното доказателство за фантастичните сили на труда и творчеството на дизайнерите:

DiFOLD:

ОРИГАМИ БУТИЛКА
Произлизаща от технология на сгъване, която е в процес на патентоване, “Оригами” бутилката за многократна употреба съчетава компактност, стабилност и иновативни екологични материали (висок клас термопластичен полимер и неръждаема стомана). След изключително успешна кампания в Кикстартър, първият продукт на българския стартъп DiFOLD, основана от предприемача Радина Попова и архитекта и дизайнер Петър Захаринов, е в последен етап на производство и тестване, преди да бъде лансирана на пазара в края на годината.

Елиа Недков:
Той е истински мултидисциплинарен артист и обича да кръстосва по дължина артистичните дисциплини. Елиа е интериорен и мебелен дизайнер, архитект, моден експериментатор, артистичен директор, куратор, фотограф… Той има толкова богат опит и интересен професионален път, че историите му са подобни на магични приказки, които завладяват в мечтания и освобождават духа. На фокус в Преглед на българския дизайн е неговият най-нов бранд: е_n bags: етичен, стилен и истински красив.

Fine Acts:
“В като Вагина” е проект и издание на Fine Acts. От скандална до съществена и нужна, книгата действително предизвика полемики с темата си. Сега става част и от Преглед на българския дизайн. Авторите на “В като Вагина” са Светла Баева, директор “Кампании” във Fine Acts и активистката Рая Раева, а илюстраторите – Borislava Madeit Illustration и Stalker since 1993.

Кирил Златков:
Български художник и дизайнер, представян многократно в самостоятелни изложби и общи експозиции. През 2013 г. той е куратор и инициатор на изложбата “Нова българска типография”, която бе продължена и през 2019 г.  Той е един от вдъхновителите и авторите на манифеста на инициативата „За българска кирилица“. През годините Кирил бива отличен с множество награди за своята работа, като едно от последните е престижната награда на “Христо Г. Данов“ за оформление на книгата “Поезия” на Пиер дьо Ронсар от издателство Колибри. През последните години във фокуса на работата му е най-вече работата с книгите – оформление, типография, илюстрация и шрифт. В изложбата той е представен с някои от последните си издания.

Kool and Konscious:
Kool And Konscious представя NOT A VIRGIN – бански костюм, изцяло направен от устойчиви и рециклирани материали и предвиден да бъде отново рециклиран, след като собственикът му загуби интерес към него. Банският костюм е етично и гордо произведен в България!

Missmetoday?:
Градски героини – портретна серия “Марияна”, “Троя” и “Вили”. Истории с илюстрации.
Мария Калчева Тоннелиер ще представи истории за ежедневните неочаквани героини в очарователни визуализации. На фокус в Градски героини са “Марияна”, “Троя” и “Вили”.

Дами, които ненатрапчиво изграждат средата ни, грижат се за околните и правят деня ни по-поносим, красив и ведър.

Оblik: ModeRemote:
Oblik e компания за дигитален дизайн и програмиране, която от основаването си през 2015 насърчава работата от разстояние. Извънредните времена на Ковид-19 подтиква екипа да сподели наученото, за да бъде в помощ на свои колеги творци по цял свят как да навигират по-успешно и спокойно работата в изолация у дома. Oblik структурира по категории ресурсите в чудесно подбрана колекция от проверени съвети, интервюта и статии, които са в помощ на продуктивността и психическото здраве. ModeRemote се отличава със стилни и красиви графични решения, които спомагат за удобното ориентиране в сайта. Нарисуваните и анимирани над 25 илюстрации са пуснати за свободна употреба и към момента – свалени над 6000 пъти.

Pottery and Poetry:
Любителската и емоционална инициатива между две приятелки, която се превърна в успешен и международно признат проект! В Преглед на българския дизайн | Melba Festival 2020 ще видим едно красиво взаимодействие на нежната поезия и глинените ръчни предмети.

Стилияна Минковска:
Завършен архитект със сериозен интерес към интериор, продуктов дизайн и фотография. Стилияна носи революционни идеи, страхотен стил и открито излъчване.
А нейната виолетово привличаща мека мебел – алтернатива на мебелите от родилните отделения е сякаш от декор на футуристичен космически кораб.

Радослава Боор:
Графичен дизайнер, илюстратор, уеб дизайнер, плакатист, арт директор и творчески директор на собствена агенция с повече от 20 години опит като художник и 15 – в рекламния бизнес. Един от последните ѝ проекти, с който Радослава гостува в Преглед на българския дизайн | Melba Festival 2020

е цялостната концепция за нови лога и графичен стил на Опера Варна, Драматичен театър Варна и Музикално-продуцентски център Варна по случай 100 годишния юбилей на театъра

  • Изложбата се осъществява с важната подкрепа на Национален фонд „Култура”
  • Дигитален партньор – SiteGround