Арт Новини

РОМАН ГУМАНЮК И ИВАННА ШМЕЛЕВА „Живата земя или планетата на хората“ 26.11. до 4.12.

В рамките на Арт-Проекта в подкрепа на народите на Европа и целия Свят  в борбата с коронавируса

Съвместна изложба на

Роман Гуманюк и Иванна Шмелева

“Живата Земя или Планетата на Хората”

855 години от рождението на Великия грузински поет

Шота Руставели

120 години от рождението на Великия френски писател и пилот

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Арткуратор на проекта: Вадим Сергеевич Гуманюк

Изложбата “Живата Земя или Планетата на Хората” е втората съвместна изложба в рамките на арт-проекта в подкрепа на народите на Европа и целия Свят в борбата с коронавируса на художниците Роман Гуманюк  и Иванна Шмелева. Първата изложба “Земята на Хората” в рамките на този проект се състоя през август 2020г.

В експозицията “Живата Земя или Планетата на Хората”  са представени картините на тема Франция, Гърция, България, Грузия,  Мароко, Южна Африка, САЩ, Украйна, Италия, Полша, Беларус и Киргизия.

Изложбата е посветена на 855 години от рождението на Великия грузински поет Шота Руставели и

120 години от рождението на Великия френски писател и пилот Антоан дьо Сент-Екзюпери.

Шота Руставели е автор на най-известната поема “Витязът в тигрова кожа”,  смятана за националния епос на Грузия, той допринася най-много за световната литература.

Антоан дьо Сент-Екзюпери е работил като пилот във Франция, Мароко, Южна Африка и Южна Америка. Авторът на “Малкият принц” и “Земя на хората”, пилотът който отдаде живота си за свободата на Франция и Европа.

В условия, когато почти всички страни са изправени пред пандемия, когато в някои държави, включително европейските, броят на загиналите е десетки хиляди, а на американския континент вече се отчитат стотици хиляди смъртни случаи, такава изложба несъмнено ще допринесе за сближаването на всички народи и готовността за взаимопомощ в тази ситуация.

Художниците  Роман Гуманюк и съпругата му  Иванна Шмелева, са родени в Киргизстан, в страната на високи планини.  Последните 5 години живеят в България.  Били са в Украйна много пъти, в своята родна страна.  Грузия съшо е  родна страна, град Кутаиси,  откъдето е родом бабата на Роман. Въпреки голямата поредица на самостоятелните изложби, това е третото им съвместно изложение. Първата съвместна изложба „Страната България“ се проведе в столицата на Казахстан, с българското посолство в Казахстан в Деня на славянската писменост и култура през май 2015 г.

 

Роман Гуманюк има 40 самостоятелни изложби в музеите и галериите на Украйна, Беларус, България, Италия, Франция, САЩ, Казакстан, Киргизстан и в други държави. Също така авторът е участник на VI Биенале на съвременното изкуство във Флоренция, Италия.

Първата самостоятелна изложба на Роман Гуманюк «Под звездно небе» се състоя в Националния музей на изобразителното изкуство в гр. Бишкек през 2000 г. Изложбата бе посветена на пълното затваряне на АЕЦ „Чернобил“.  През 2012 г. художникът посещава Чернобилската зона и създава най-известната си експозиция „Светлините на Припят или Сенките на Чернобил“, която бе показана в няколко страни, включително и в България, през 2016 г. За тези картини той е награден с Орден «Чест и Уважение» от Съюз Чернобил – Украйна, както и с паметен медал  „25-тата годишнина от Чернобилската катастрофа“ от Съюза Чернобил – Киргизстан.

Уебсайтовете на художника Роман Гуманюк:

Иванна Шмелева по образование е архитект-дизайнер.  Авторката е участник в различни  конкурси и изложби.

Притежател на диплома от Съюза на дизайнерите за най-добрата архитектурна графика.

През 2014 г. в Националния музей на изобразителното изкуство в гр.Бишкек, Киргизстан бе проведена авторска самостоятелна изложба „Цветята на България“ на която бяха представени картини с изображения на архитектурни паметници от България, а също така и стилизирани форми на цветя и растения. Изложбата бе вдъхновена и създадена след посещението на авторката  България и се проведе със съдействието на българско общество „Възраждане“ и представителството на ЮНЕСКО в гр.Бишкек. В столицата на България авторката организира 9 самостоятелни изложби.