Арт Новини

На изложба в галерията, но отвън

На изложба в галерията, но отвън

Разгледайте „Стъкло, газ и електричество” през витрината на Sariev

 

Снимки: Мария Джелебова

Sariev отново подходи креативно в контекста на епидемията от коронавирус и въведените мерки, като прикани почитателите на съвременното изкуство на изложба в галерията, но само отвън. През декември и януари Катрин и Веселина Сариеви представят в пространството си онлайн изложбата „Стъкло, газ и електричество”, посветена на творбите в неон в съвременното българско изкуство. Тя обаче може да бъде разгледана и на живо, от витрината на галерията им.

Със селекцията от 11 художници и около 30 творби, създадени между 2004 и 2020 година, изложбата минава по една тематична ретроспективна линия назад в българското съвременно изкуство и хвърля любопитството си напред с избора да представи и проектни рисунки на все още нереализирани творби с неон.

„Стъкло, газ и електричество” е изложба, която създава ново поле за възприемане на изкуството в неон. Тя чувства ефимерното тяло от стъкло, усеща газът неон, който я изпълва, чува жужащия звук на преминаващото електричество през творбата. В текста към изложбата се казва: Нека се обърнем към материята избрана от художника, абстрахирайки се от погледа към проявлението. Именно днес, когато всичките ни социални функции са затихнали, когато дебнем тялото и си шептим с него, уговаряйки взаимоотношения.

 

В изложбата са представени творби в неон и проектни рисунки на авторите Рада Букова, Мариана Василева, Венцислав Занков, Правдолюб Иванов, Викенти Комитски, Стефан Николаев, Калин Серапионов, Димитър Солаков, Камен Стоянов, Самуил Стоянов, Красимир Терзиев.