Арт Новини

Христо Николов откри юбилейна изложба сред приятели и колеги

Христо Николов откри юбилейна изложба сред приятели и колеги

Сред приятели и колеги юбилярът Христо Николов откри своята самостоятелна изложба с ретроспективен характер „Импресии и импровизации“ в Галерия „Капана”. Творецът има запазено място в развитието на пловдивската живописна школа. Неслучайно 75 -годишният творец е бил носител на наградата за живопис на ДПХ както и на Наградата на кмета на Община Пловдив, припомни Снежана Фурнаджиева – председател на пловдивското дружество. Изложбата може да се види до 24 януари.

Христо Николов e роден на 19.11.1945 г. в пловдивското село Сухозем.

През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански.

След дипломирането си преподава в Художествената гимназия в Казанлък, а от 1976 до 2009 г. обучава поколения художници в НХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив.

Член е на СБХ. От1996 до 1999 г. е председател на ДПХ – Пловдив.

Работи в областта на абстрактната и асоциативна живопис. Основно изразно средство в неговото творчество е цветът. Голямоформатните му платна въздействат със своите ярки колоритни стойности, колажни ефекти, постигнати с помощта на фактурата и смелия рисунък. Авторът представя една съвременна живопис – колкото свързана с европейските тенденции, толкова и национална по своя характер.
Има над 17 самостоятелни изложби и участва в повече от 30 колективни – както у нас, така и в Русия, Полша, Германия, Великобритания и др.

Взел е участие в 16 международни симпозиума в България, Полша и Република Северна Македония.