Арт Новини

„Пловдив 2019“ финансира с половин милион пловдивски творци по нова отворена покана

„Пловдив 2019“ финансира с половин милион пловдивски творци по нова отворена покана

Фондацията обяви две отворени покани, разпределя спечелената награда “Мелина Меркури” като “Наследство” за творци с добри проекти

Фондация „Пловдив 2019“ обявява две отворени покани за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта Европейска столица на културата в града чрез програмата „Наследство“.

Общата цел на двете покани – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“ – е продължаване и разширяване на създадени партньорства, развиване и изява на творческия потенциал на културните организации от Пловдив и страната, утвърждаване на Пловдив като активен културен център. Поканите се реализират с остатъка от средства от наградата „Мелина Меркури“ и чрез тях се дава възможност на творчески организации и артисти да развият потенциала си и да се изявят през 2021 и през 2022 г.

Всички желаещи да реализират проектите си към програма „Наследство“ могат да изберат от две направления за финансиране. Срокът за кандидатстване и по двете е от 18 януари до 15 март 2021 с еднакви критерии за оценка, съобразени с основните ценности и философията на инициативата Европейска столица на културата.

Поканата по направление „Фестивали и творчески инициативи“ разпределя общата сума от 1 милион лева и дава възможност за представяне на мащабни проекти до 200 000 лв. и на малки проекти до 10 000 лв. В направлението могат да се включат всички желаещи организации и артисти от България и чужбина.

Поканата по направление „Творческият Пловдив“ е насочена към активирането на творческия потенциал на града и осъществяване на събития през тази и следващата година от организации, които са базирани в Пловдив. По нея се разпределят общо 500 000 лв. Кандидатите от Пловдив могат да участват и по първото направление „Фестивали и творчески инициативи“.

В първа част от наследството на „Пловдив 2019“ бяха одобрени за финансиране 21 проекта, които продължават своята реализация и в настоящата година. След предизвикателната 2020 г. наследството на инициативата Европейска столица на културата е и един от инструментите за подпомагане на културния сектор и за постепенното възстановяване на активния културен живот в Пловдив. Двете нови покани предоставят оптимални условия, както за опитни и големи организации, така и на по-малки организации и независими проекти.

Подробните условия на поканите, както и пълния пакет документи за кандидатстване можете да намерите ТУК и ТУК.

Предстои фондацията да организира и поредица от информационни срещи за всички заинтересувани от финансирането.

Наградата „Мелина Меркури“ е присъдена на екипа на фондация „Пловдив 2019“ през 2018 г. след последната мониторингова среща с международното жури на Европейската комисия за успешната работа по организацията на проекта. Половината от наградата беше разпределена през 2019 г. по отворена покана „Наследство“ за проекти и фестивали, които продължават програмата на Европейска столица на културата. От общо 21 проекта, избрани по първата част от програмата „Наследство“, през 2020 г. успяха да се реализират 7. Останалите 14 проекта предстои да се осъществя публичните си представяния през 2021 г., което ще насити допълнително годината с културно съдържание и с надеждата за нови дълго чакани срещи с публиките ни.