Арт Новини

Дарение за Художествена галерия „Димитър Добрович“

Художествена галерия „Димитър Добрович“ получи  дарение от 24 картини на  сливенския художник Никола Балтаджиев. Завещанието беше изпълнено от неговата съпруга Рита Генчева.

Приемаме този акт на дарителство  като безспорно доказателство за доверие и висока оценка на работата ни като художествен музей, чиято изконна мисия е  да събира, съхранява, проучва и популяризира  художествени ценности.

Ядрото на всеки художествен музей са неговите колекции. От степента на тяхната пълнота, от уникалните качества  на съхранените произведения на изкуството  се определя и богатството на дадения музей.

Благодарим на г-жа Рита Генчева за благородното и родолюбиво дело, за нейната активност и  социална ангажираност.

„Човек не може да стане богат без да е обогатил другите.

Николa Балтаджиев

(1925 – 2019)

Николa Христов Балтаджиев – Балтата е роден на 5 октомври 1925 г. в Сливен. Произхожда от един от най-старите сливенски родове. След завършване на гимназиалното си образование, учи в Художествена академия – София, специалност „Илюстрация и живопис“. Работи като художник и художествен редактор. Твори в областта на приложната графика, рисува илюстрации за списания и вестници, прави художествено-пространствено оформление на изложби у нас и в чужбина.

През 2010 година Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен,  представи юбилейна изложба на художника-живопис, графика, плакат и рисунка от различните му творчески периоди.

Никола Балтаджиев завършва житейския си и творчески път на 12 юли, 2019 г. в София. По негова воля,  прахът от  тленните му останки е разпилян  над любимия Сливен, за да намери мир и спокойствие душата му.

 


Галерия

Материалът Дарение за Художествена галерия „Димитър Добрович“ е публикуван за пръв път на Художествена галерия „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“.