Арт Новини

Памет за художника Тодор Игнатов – Тони /1951-2020/

Тодор Игнатов

Днес, 11.02.2021, една от артистичните емблеми на Варна – художникът Тодор Игнатов, щеше да навърши 70 години. Тони Игнатов загуби битката с COVID-19, докато подготвяше нови работи за своя юбилей и артистичната общност в морския град още страда за раздялата с него.

Тони Игнатов

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, припомня годишнината с онлайн представяне на творчеството на Тони Игнатов и с проникновените думи на директора на ГХГ – Варна, изкуствоведа Пламена Димитрова-Рачева, посветени на изкуството на обичания артист:

„Тони Игнатов е свързал своето творческо присъствие с Варна. След 1977 г. той трайно се установява и реализира своята кариера на сценограф във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ с над 140 постановки. Завършил Художествената гимназия „Илия Петров“ в София и Националната художествена академия със специалност „Сценография“, художникът не се ограничава творчески в една област на пластичните изкуства. Той е много активен, участва в различни национални и регионални изложби с живопис и пластика. Прави стотици сценографски проекти за оперни, балетни, музикални, телевизионни постановки, реализира дизайн на интериори в различни обществени  градски пространства. Има авторитетно признание за творческите си постижения като носител на много национални, регионални и международни награди за сценография и за живопис от участията си в различни пленери и симпозиуми в България и чужбина.

Тони Игнатов

Творчеството на Тони Игнатов се гради на няколко опорни елемента – концептуално обединява пространствени, образни и естетически художествени похвати от два вида изкуство – на живописта като класическо кавалетно изкуство и на сценографията, която сама по себе си е едно изкуство на универсалните умения и творчески идеи, изкуство, постигащо нова реалност в реалността, в която да се развие пърформанс с драмата на живота, заложена от произведението на литературата, режисурата и актьорската игра. Сценографията, в която художникът има истински творчески находки и постижения, както и живописните произведения на Тони Игнатов ни въздействат със силата на творческото му въображение, вълнуват ни с енергията на свободният му дух и ни респектират с уменията на  богатия му артистичен му талант.

Тони Игнатов

В творчеството си на сценограф и живописец Тони Игнатов търси на вечно променящата се „сцена на живота“ връзката на човека с пространството, драматургията на човешкото изживяване между фантазността, красотата на натурата и загадката на артефактите. Затова в неговите творби има един специфичен за изкуството му синкретизъм, изразен чрез индивидуален естетически избор на различни стилови похвати, чрез които образно и емоционално се изразява. В това като художествен маниер и почерк, разпознаваме чисто сценографския му поглед и похват. В живописния му похват можем да открием стремеж към сепариране на картинното пространство и идейното му рамкиране в една заявена интимност. В картините си творецът акцентира върху едни или други качества на обектите и ги преобразява в символи. Неговите сюрреалистични живописни платна могат да бъдат разглеждани като екстазна игра в пейзажа, в която цветовете са в тонална хармония, детайлите са прецизно изписани, тоналните преливания са направени умело, за да се предаде прозрачност на въздушното пространство или една завършеност и  пластична красота на формите.“

Тони Игнатов

Съвместно с ТМПЦ – Варна, Галерията готви за юни месец голяма ретроспективна изложба, която ще покаже в мащабна експозиция приноса на художника в живописта и сценографията.

Градска художествена галерия – Варна varnacityartgallery.com

Пламена Рачева

Репродукции и снимки – личен архив на Тодор Игнатов

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ https://artvarna.net/events/

Материалът Памет за художника Тодор Игнатов – Тони /1951-2020/ е публикуван за пръв път на Арт Варна.