Арт Новини

В галерия „Възраждане“ е открита изложба – живопис със заглавие „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева

В галерия „Възраждане“ е открита изложба - живопис със заглавие „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева

 

В галерия „Възраждане“ е открита изложба – живопис със заглавие „Годишните времена“ на Емилия Арабаджиева. За авторката и нейните творчески търсения, претворени в пейзажи и натюрморти говори галеристката Красимира Алексиева.

 

Ясно личи колко възторжено обича и се възхищава на природата авторката. Тя почтено, красиво и скромно ни поднася своите ясни послания за природната възвишеност на Божия свят“, каза Краси Алексиева.

 

 

Гости на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства Николай Томов, преподаватели от гимназията, колеги, галеристи и почитатели на авторката.  

 

 

Емилия Арабаджиева е завършила сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, като при завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки. Сценограф и на две постановки в Куклен театър, а от сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в драматичен театър „Н.О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки . Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София. По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.

 

 

От 1992/93 г. до 2020 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив. Художник на документални филми, Емилия има издадена книга „История на костюма”.

 

Има участия и редица международни проекти . През целият си творчески път работи и кавалетната живопис, дизайн на книгата.  Продължава работата си като сценограф.

 

Първата жена носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.Има осъществени 21 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

 

Изложбата ще продължи до 29.03.2021 г.

 

120

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“,“serif“;}