Арт Новини

Изложба съвременна мозайка на художника Страхил Найденов

Изложба съвременна мозайка на художника Страхил Найденов

„Мозайката е дошла до нас още от древността и Пловдив е измежду малкото места, които имат щастието да бъдат богато надарени с такива антични артефакти. Нищо чудно, че тя е в кръвта и на съвременните артисти. Практически вечна, тя остава неподатлива на времето. Съвременните творци като Страхил Найденов не само съживяват старата традиция, но влагат в нея и съвременен дух. И ето я – пластична, триизмерна, с необичайна форма и ново експресивно послание. Подходящ акцент за всеки модерен екстериор или интериор, мозайките на Страхил Найденов вълнуват не само чисто естетически, но и носят усещането за вечност и неизменност. Нямаме ли нужда точно от това и именно сега? Не пропускайте възможността да бъдете част от съпреживяването, наистина си струва!“

Тези думи на Вихра Григорова са достатъчни, за да ви препоръчаме заедно с Авторите от Капана, изложба Мозайка на Страхил Найденов „За Хората и за Маските“. Откриването е днес в галери ИКАР в столицата от 16 часа. Експозицията ще остане един месец, а после я очакваме и в Пловдив.

Страхил Найденов е от малкото художници у нас, който създава творби от камък – така наречената от него модулна мозайка. Новата му колекция, родена по време на пандемията от коронавирус, показва художествени открития в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка, за които авторът е използвал естествени камъни, минерали и керамика.
Найденов е роден в Плевен през 1973 г. Членува в Съюза на българските художници, в Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/. Има редица самостоятелни изложби у нас и по света – САЩ, Швейцария, Япония.