Арт Новини

Фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години“ във Варна

Андрей Даниел, снимка Стефан Джамбазов
Андрей Даниел, снимка Стефан Джамбазов

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ представя от 22 април проекта на Стефан Джамбазов и Зелма Алмалех. Особено е духовното присъствие на тази колекция, която виждаме в момента, когато и Андрей Даниел, и Стефан Джамбазов вече не са сред нас.

Една много емоционална среща ще имат почитателите на визуалните изкуства във Варна в Градската художествена галерия на 22 април. Тя е белязана от непреодолимото усещане за двойна загуба – преди година ни напусна Андрей Даниел, а съвсем наскоро и Стефан Джамбазов. В особения дух на носталгията по срещите с тях ще ни въведе съпругата на Стефан Джамбазов Зелма Алмалех, която сега ще представи във Варна фото проекта на своя съпруг „Андрей Даниел – последните 7 години“.

Изкуствоведът Румен Серафимов, уредник и куратор за изложбата в ГХГ – Варна, обогатява идеята на авторите и паралелно с фотоизложбата на Стeфан Джамбазов представя съпътстваща експозиция с подбрани живописни творби на Андрей Даниел от фонда на Варненската галерия и на художествените галерии в Силистра, Добрич, Балчик и Бургас, както и произведения от колекциите на Галерия 8 и на Иван Ненков.

Изложбата е организирана от фондация „Въпреки“, проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“. Изложбата ще бъде експонирана за посещение във Варненската галерия от 22 април до 16 май 2021.

Андрей Даниел, снимка Стефан Джамбазов
Андрей Даниел, снимка Стефан Джамбазов

Обръщението към публиката на Джамбазов и Алмалех най-добре изразява тяхната посветеност на спомена за Андрей Даниел в работата им по този проект:

„Точно преди три години в Градската галерия на Варна открихме голяма изложба – „Андрей Даниел и ученици“. Тя беше по проекта ни на фондация „Въпреки“ – „Учители и ученици в изобразителното изкуство“. Наред с проф. Андрей Даниел, участници в проекта бяха живописците проф. Вихрони Попнеделев, проф. Николай Майсторов и скулпторът проф. Емил Попов. Но няма да скрием, че основната провокация за този проект ни дойде точно от Андрей Даниел и неговата връзка с учениците му. А тези стотина млади художници изпратиха свои работи не само от България, но и от различни точки на света.

Самият Андрей Даниел имаше в изложбата само една своя картина – „Моят остров“. Тогава не го попитахме защо е избрал нея за своята изложба, а сега вече не можем, след като преди повече от година напусна нашия свят. Но сме сигурни, че Андрей беше щастлив да събере повечето от своите ученици в тази изложба и то точно в галерията във Варна. Защото да бъде там, беше неговото непреклонно желание. Снимка на картината присъства в сегашната фотоизложба и то точно от експонирането ѝ във Варна. Има и други снимки от подреждането на тази експозиция.

Тази фотоизложба е опит за кратък репортажен разказ с визуални акценти от последните седем години на Андрей Даниел /1952 – 2020/. Имахме щастието да се виждаме по-често по различни поводи в тези последни негови години освен заради приятелството, но и във връзка с нашия сайт и фондация „Въпреки“. Обикновено говорим за първите седем години в живота на един човек. Но тук снимките показват някои моменти от последните седем – също важни и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше много положителни емоции-изложби, преподаване в Националната художествена академия в София и филиала в Бургас, но и тежко боледуване. Но той не се предаде на болестта и работеше, и преподаваше до края… И беше щастлив.

Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството трябва да синтезират смисъл. „И ако не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за околните, за много големи групи хора смисъл, то това съществуване ще бъде по-скоро някакъв вид вегетация.“, беше казал в разговор с нас за сайта ни „въпреки.com“ Андрей Даниел. А аз /Стефан Джамбазов/ имах удоволствието и шанса през тези години да снимам някои събития от живота на художника. Предлагам и вие да се докоснете до тях и дано усетите през изображението неговата емоция и мисъл…

Няколко седмици, след като написа този текст за фотоизложбата си, Стефан Джамбазов също отлетя от земния ни свят. Работи до последно със силен дух и безкрайна любов към изкуството. Мъжки се бори повече от две години и половина с коварна болест. Въпреки нея, беше щастлив, заедно гледахме напред и обмисляхме нови проекти с обич и преклонение пред изкуството. А аз /Зелма Алмалех/ вярвам, че са сега някъде двамата с Андрей и си говорят за смисъла…“

Зелма Алмалех и  Стефан Джамбазов

Фотоизложба „Андрей Даниел – последните 7 години“ може да се види от 22 април до 16 май 2021 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

Снимки:Стефан Джамбазов

http://varnacityartgallery.com

Нина Локмаджиева

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Фотоизложбата „Андрей Даниел – последните 7 години“ във Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.