Арт Новини

Австрийският културен павилион FLUCA се завръща на ул. „Отец Паисий”

Австрийският културен павилион FLUCA се завръща на ул. „Отец Паисий”

Австрийският културен павилион FLUCA се завръща на ул. „Отец Паисий”

Австрийският културен павилион FLUCA се завръща в Пловдив. Вече шест поредни лета в самия край на улица „Отец Паисий“ внимание привлича любопитният силно рефлективен контейнер. Сам по себе си художествен обект, контейнерът функционира като алтернатива на галерийно пространство, сцена и артпавилион.

В топлото полугодие на 2021, когато атмосферата на града естествено се концентрира в срещи на открито, FLUCA отново ще се предложи за активен сборен пункт. Шест последователни изложбени проекта, от май до октомври, ще раздвижват въздуха, както и темите на разговор. Съвместно с авторите настоящата кураторска програма се заема да дискутира в уюта на улицата естетика, кич, природа, дизайн, поп култура и пресечната точка на удоволствията.
 
На сцената на FLUCA с нови творби и проекти, създадени за FLUCA, предстои да видим самостоятелни или групови изложби на български и австрийски, млади и утвърдени автори, между които: Алина Папазова, Александра Георгиева, Роси Исор, Карин Фошар и Лазар Лютаков, Аарон Рот, Лекси Фльор и Мич Брезунек, Габриеле Едлбауер и други.
 
Пресичайки централно поредицата изложби, които следва да бъдат проведени в Пловдив, един извънреден уикенд през юли ще изведе разговорите около FLUCA и в София за поп-ъп изложба и прожекция.
 
„ Освен с разпознаваемата си материално рефлективна повърхност, която видимо отразява светлината, с настоящата програма FLUCA контейнерът е заложен да улови в своето огледало характерни фрагменти от актуални художествени практики в метатворчески образ на представените артисти. Обричам пространството на FLUCA през 2021 да бъде място за сътрудничество с артистите,  в което те се чувстват свободни да споделят своите независими авторски възгледи”, казва Вълко Чобанов, който тази година ще е двигателят на павилиона.

Той е роден през 1991 г. в Пловдив. Завършил е Сценография в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив и Дигитални изкуства в Националната художествена академия, София, България. Работи в медиите живопис, видео арт и пърформанс. Първата му самостоятелна изложба „Inorganic / Organic“ е представена в Coffee & Gallery Cu29, Пловдив, през 2017 г. с подкрепата на наградата „Гауденц Б. Руф“. Участвал е в различни групови изложби и проекти в България и чужбина. Негови видео работи се показвани на фестивала Bad Video Art, Москва, 2018 г., „Niglo“, 2017 г., както и #VERYSHORTFILMFEST @ Vine, 2013. Пърформансът му „Pizza slut“ е представен в програмата на DA Fest, 2015 г. и в  проектното пространство еXAF в Пловдив, докато пърформансите „I have a pale cultural dissonance, yeah like whatever fuck it and feelings and stuff“, 2017 и „LOL“, 2018 са част от програмата на фестивала за пърформанс арт Sofia Underground в съответните му годишни издания. Вълко Чобанов е носителят на наградите BAZA / Young Visual Artists Awards за 2019 г. – награда, присъждана от Софийската градска художествена галерия и Института за съвременно изкуство – София.
 
Изкуството за мен е забавление. Повечето от това, което правя е комбинация от послания и представлява коментар на социална и институционална реалност, с която се налага да работя. Главното ми вдъхновение да създавам изкуство идва – колкото и парадоксално да звучи – от природата и интернет, едновременно. Мотивацията ми да продължавам да се занимавам със съвременно изкуство се дължи на голямото ми желание за промяна в начина, по който хората в България гледат на него.”, казва Вълко.

За шестия си сезон през 2021 година FLUCA – Австрийски културен павилион, „Фондация Отворени Изкуства“ и Веселина Сариева канят Вълко Чобанов за куратор. Той е визуален артист, който практикува и като независим куратор. През 2020 година на сцената на FLUCA реализира изложбата „particular impulse / особен импулс“.
 
FLUCA – Австрийски културен павилион е дългосрочен културен проект-инициатива на Фондация Отворени Изкуства (Пловдив), Австрийското посолство в София, подкрепен от Федералното канцлерство на Република Австрия и Община Пловдив.

През 2021 FLUCA се реализира с финансовото съдействие на „Програма за подкрепа на професионални организации в областта на изкуството“ на Национален фонд „Култура“.

Партньори на FLUCA – Австрийски културен павилион традиционно са artnewscafe и галерия Sariev, Пловдив.