Арт Новини

Румънска графика и скулптура – изложба във Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ ще представи от 1 юни творби на водещи преподаватели от Университета за изкуства в Букурещ УНАрте. Куратор на проекта е Овидиу Кроитору.

Добра възможност за среща с работата на водещи румънски графици и скулптори предлага изложбата, която се открива на 1 юни в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна. Тя идва в българския морски град като резултат от дългогодишното сътрудничество между Университета за изящни изкуство в Букурещ УНАрте и катедра „Визуални изкуства“ на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ с ръководител проф. Валери Чакалов.

Изложбата включва нови произведения графика и скулптура на 15 водещи румънски автори – преподаватели в УНИАрт. Куратор на проекта е познатият на българската артистична общност Овидиу Кроитору, който миналата година гостува във Варна с впечатляваща голяма самостоятелна изложба. Отскоро утвърденият артист и преподавател е ръководител на департамента по графика на УНАрте и е силно мотивиран да развива още по-активно международната дейност на университета.

Овидиу Кроитору споделя идеята си за тази изложба: „След толкова дълго време, през което пандемията ни държеше далеч от почитателите на изкуството, ние се радваме да дойдем във Варна с една компактна изложба графика и скулптура. Работите, които представяме, фокусират вниманието върху творческите изяви на преподаватели от Катедрата по графика и скулптура на Националния университет по изкуствата в Букурещ. Те са много различни, но заредени с дълбочина, и предават състоянията, през които художникът преминава, вървейки по своя артистичен път. Всяко преживяване, през което ние преминаваме, ни белязва по свой начин и именно знаците на преживяното, докоснало нашите мисли, идеи и чувства, ние предаваме визуално в нашите произведения.“

Проф. Валери Чакалов, по чиято покана се развиват връзките с Букурещкия арт университет, признава, че в условията на пандемия пред всички преподаватели е имало много сериозни предизвикателства: „Ние полагаме усилия да поддържаме мобилността на нашите художествени практики, като преодоляваме затрудненията при диалога. Усилията ни са насочени в посока на живата визуална комуникация. В тези тежки за изкуството и за академичната общност времена подобни изложби поддържат увереността ни в мостовете, които градим с нашето творчество.“

Участниците в изложбата са графиците: Кармен Апетрей, Еужен Александру Густеа, Стела Ли, Анка Боериу, Оана Бордеану, Меделеану Константин, Овидиу Кроитору, Джулия Кретулеску, Даниела Василиу, Кристиан Тардел, Феличия Йонеску, Андрей Чуботару, Анка Лаура Колър и скулпторите Елена Боби Думитреску и Михай Русен.

Вернисажът ще бъде на 1 юни от 15:30 до 17:30 ч. Изложбата ще остане в Градската художествена галерия – Варна до 15 юни 2021.

Нина Локмаджиева

Снимки архив УНАрте

http://varnacityartgallery.com/

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Румънска графика и скулптура – изложба във Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.