Арт Новини

„Скок във вода“ в музея „Георги Велчев“ във Варна

Юлий Таков Скок във вода
Юлий Таков, „Скок във вода“

Калина Мавродиева и Юлий Таков гостуват от 1 юни в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, с живопис, изкушена от морето.

В първия ден на юни една изложба с дъх на море ще зарадва ценителите във Варна. Най-новите си работи, правени предимно през последната година, ще подредят в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“ Калина Мавродиева и Юлий Таков. Младите софийските художници идват с колекция, вдъхновена от тема, която варненци ще приемат като жест към морския град – „Скок във вода“. В нея са събрани работи живопис, създадени с проницателно вглеждане в малките обекти или в преходните състояния на духа, които носят деликатния усет за същността на нещата и за отпечатъка им върху творческото въображение на един артист.

Юлий Таков, „Скок във вода“

„Изложбата ни е вдъхновена от тези отрязъци от време в живота на човек, в които той се чувства истински свободен – споделя Калина Мавродиева. – Това, което вълнува и двама ни, е онова, което е привидно далеч, но в същото време е дълбоко в нас. Дава отражение на светогледа и дори по някакъв начин определя тънките граници на човешката чувствителност. Ние разглеждаме съзерцанието като акт, който разширява полето на личната свобода. А „Скок във вода“ е заглавие на една от картините, които ще представим в изложбата. Моите картини са от последните няколко години, в тях се опитвам да се докосна до порива на вятъра, тишината и силата на водата. За мен е важен процесът на работа, в който преживявам различните състояния на рисунките. Иска ми се работите, които представям в изложбата, да носят усещането за лекотата, която ни дава процесът на съзерцание.“

Калина Мавродиева, из изложбата
Калина Мавродиева, из изложбата „Скок във вода“

Сред работите на Калина Мавродиева са картини, рисувани с маслени бои върху хартия от циклите „Разходка с лодка“ и „Да можеш да летиш“, 2020, а Юлий Таков се вглежда в „Южно море“, неговата техника е маслени бои върху платно. „В последните ми работи от серията “Дългото пътешествие” – признава артистът, – в центъра на вниманието ми е художникът като сборен образ и представата за значимостта на неговите занимания. От една страна художникът е в обществото между себеподобните си и неговата уникалност е поставена под въпрос. От друга, самият той се мултиплицира до безкрай. Дългото пътешествие е за преживявания, които са много лични и аз нарочно исках да ги предам в малки акварели, които да въздействат като извадки. Във времето ще развивам тази тема.“

Калина Мавродиева, из изложбата „Скок във вода“

За двамата художници, които са заедно и в живота, проф. Станислав Памукчиев пише: „Тук и сега, преди или после, някъде другаде и винаги. В неопределеността, на границата между измеренията, е артистичното пътешествие на Калина и Юлий – тяхното пропътуване в задпределното, безграничното, неназовимото. Съвремието се занимава твърде много със себе си. Твърде много със сега и тук. Историческото време и пространство направиха видим света, разказаха го банално, цинично. Досадата от прагматиката на ситуативното хоризонтално живеене в настоящето породи копнежа, смелостта и решителността на пътешествениците в безпределното. Събуди страстният копнеж за някъде и винаги… За Калина и Юлий изкуството е тяхната духовна сватба. Живописта е техният начин за пътешествие, залутано през белите мъгли и сияния, гмуркане и пътуване в синята глъб. Непрогледността и безпределността облепват невидимото тяло на душата с мистика, с копнежа и любопитството към изначалния и трансцендентен хоризонт на спасение. Човеците на Юлий са обърнали гръб, достигнали са предел и врата към нещо друго – незнайно и притеглящо. Съзерцават някъде отвъд или някъде навътре, в очакване на събитие от друг порядък, от друго онтологично измерение. Избелелите пространства на Калина са били обитавани само от бели и невидими същества, преди да долетят самолетите. Съзерцанието в нещо толкова близко и толкова далечно е поетиката на бленуващата душа. А там всеки е сам. Доверчиви и смирени, застинали на прага, някъде преди безкрая, Калина и Юлий ни повеждат към места – чисти, прозрачни и светли, с надеждата и очакването за среща, среща някъде, някога и винаги – в тяхната Ноа Ноа. Завиждам на готовите да тръгнат с тях! Надалеч…“

Изложбата е отворена за посещения от 1 юни до 26 юни 2021 г. в Художествения музей „Георги Велчев“. Откриването е от 18:00 на 1 юни.

Нина Локмаджиева

Снимки и репродукции: архив Калина Мавродиева и Юлий Таков

http://varnacityartgallery.com

АВТОРИТЕ

Калина Мавродиева е родена 1988 г. в град Троян, живее и работи в София. През 2014 г. завършва живопис в класа на проф. Андрей Даниел в Национална художествена академия в София, също там завършва и текстил. През 2011 г. специализира живопис в Академията за изящни изкуства Брера в Милано, Италия.

Работите ѝ се характеризират с минималистичен и концептуален подход. Темите, върху които работи, са провокирани от лични преживявания. Артистичният ѝ речник повдига вечни въпроси, докато формулира изцяло съвременно художествено послание. Подхожда към рисуването като редукционен процес, като отстранява или частично замъглява изходните изображения, за да ги надгради с нов смисъл. Калина развива разработена от самата нея техника с маслени бои върху хартия, която придава на работите ѝ пространственост, виталност и усещането за спомен от минало събитие.

Калина Мавродиева има редица самостоятелни и съвместни изложби: „Да можеш да летиш“ /съвместно с Юлий Таков/ в Художествена галерия „Илия Бешков“ Плевен 2021, Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново 2020, галерия „Ракурси“ София 2019; Живопис и стъкло, галерия „Арте“, София 2020; Рисунки, Галерия „Нюанс“, София 2017; Живопис, Галерия „Нюанс“, София 2015; „Отчуждение“, Галерия U.P.A.R.K., Пловдив 2014; „body“, Галерия U.P.A.R.K., Пловдив 2012 и др.

Участвала е в множество национални, международни и кураторски изложби в Германия, Франция, Италия, Австрия, Русия, Грузия, Словакия и Румъния. Сред тях са: „Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019, Национална художествена галерия, София 2015; „Арт старт“ Credo Bonum, София (куратори Весела Ножарова, Стефка Цанева, Даниела Радева) 2018: „Diversity of voices“, Музей за съвременно изкуство Есъл, Клостернойбург, Австрия 2015-2016: „Soft norm“, Artplay Gallery, Москва, Русия (куратори Евгения Кикодзе и Антонио Джеуза) 2015: „Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия (куратори Мария Василева, Даниела Радева, Владия Михайлова) 2015; Международна изложба Трансформ, Парламент на Румъния, Букурещ 2014 и др.

През 2020 г. Калина е номинирана за награда в Балканското квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ в Стара Загора.

През 2015 г. получава „Награда на колекционерите“ от Музей за съвременно изкуство Есъл, Австрия в конкурса Essl art award cee 2015. През 2014 г .е номинирана за Награда за изкуство „Стоян Камбарев“. През същата година е номинирана и отличена в конкурса „Хартията в съвременното изкуство“.

Юлий Таков е роден през 1971 г. в София, където живее и работи. Завършва Националната художествена гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, 1991 г., и живопис в Частната художествена академия „Жул Паскин“, София в класа на проф. Николай Майсторов през 1995.

Работи на серии, като във всяка една от тях вниманието му е фокусирано върху различен проблем. Темите, които разработва, са за егото, невидимите граници, свободата и бариерите, които човек сам поставя пред себе си. Изложби: „Да можеш да летиш“ (съвместно с Калина Мавродиева), Художествена галерия „Илия Бешков“, Плевен, 2021; Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, Велико Търново, 2020, галерия „Ракурси“, София, 2019; „Дългото пътешествие“, галерия Структура, 2020; „Ловни трофеи“, галерия „Ракурси“, София, 2017 и др.

Участва в групови, международни, национални и кураторски изложби на съвременно изкуство: „Образ и подобие“, Музей за съвременно изкуство „Зураб Церетели“, Тбилиси, Грузия, 2019, Национална художествена галерия, София 2015; „Проф. Николай Майсторов и ученици“, Национална художествена галерия „Квадрат 500“, София, 2018; „Внимание: прясна боя!“, Софийска градска художествена галерия, 2015; „Съвременно българско изкуство“, Музей Дзинтай, Пекин, Китай; „Съвременно българско изкуство“, Национална галерия за съвременно изкуство, Делхи, Индия, 2005 и др.

Номиниран е за Наградата за живопис в Национална изложба „Бургас и морето”, градска галерия, Бургас, 2014. Носител е на Трета награда в Националната изложба конкурс на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”, 2004 и на Първа награда за живопис на СБХ на името на Ани Трингова.

Материалът „Скок във вода“ в музея „Георги Велчев“ във Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.