Арт Новини

Силвия Митовска и Петър Белев с концептуална изложба „PERSONA“ в Зала „2019“

Силвия Митовска и Петър Белев с концептуална изложба „PERSONA“  в Зала „2019“

Изключителна изложба се подрежда в момента в галерия „2019” на „Гладстон”. От 18 юни до 11 юли в Изложбена зала „2019“ Силвия Митовска и младият архитект и артист Петър Белев ще представят съвместният си концептуален проект „PERSONA“, подготвян от тях през последните две години специално за това пространство на Градска художествена галерия – Пловдив.

В текста към изложбата Петър Белев посочва:

Думата „персона“  произхожда от латинския глагол „personare“   и
в античността служи за название на театрална маска. Терминът еволюира
и днес определя един от архетипите в психологията на Юнг :
идеалния аспект на личността, който ние представяме на външния свят .

Проект PERSONA поставя под въпрос илюзията на изображението, спрямо реалността на живия човек. Етимологията на думата „imago“ (лат.) се свързва с погребалните восъчни маски на античен Рим. Метод за съхранение
на облика отвъд тленността. Мумифицирането в древен Египет е фундаментален момент за изкуството, според кинокритика Андре Базен  . Той посочва основната функция на статуята  – да бъде спасено съществото, посредством неговото изображение в противовес с потока на времето.
По този начин е запаметена информацията, но на нов носител.
Изкуството представлява резервно копие на оригиналното тяло.

Творбите от изложбата изобразяват една анонимна, непозната за авторите личност. Тя няма конкретни заслуги, но нейният образ по абсурден  път се превръща в монумент, няма самоличност, но заживява нов живот чрез своите уголемени репродукции. Те приемат формата на гигантски маски.

Силвия Митовска и Петър Белев създават изображения, които заменят първоначалния човешки образ като нов модел. Преувеличената форма на симулацията чрез едно подобреното копие подменя оригинала, (както би го определил Бодрияр)  . Персоната не е една, а се представя като серия от усъвършенствани модели. Аналогично маската, която носим в обществото се адаптира, като хамелеон и се променя многократно според ситуацията и контекста, отразявайки цветовете на своята среда.

Проект PERSONA изследва повече материалния носител на ‘‘резервното копие‘‘, отколкото информацията, която то доставя за оригиналния модел.
Изложбата представлява целенасочено репродуциране на различни носители. Употребени са разнообразни “медии”, материали и текстури (метал, дърво, керамика и др.), всеки със своите свойства, цвят, взаимодействие със светлината, усещане на допир. По този начин фокусът е изместен изцяло върху визуалното въздействие на изкуството, а подходът към всеки отделен материал измества скулптурите в автономна посока.

СИЛВИЯ МИТОВСКА

Силвия Митовска е родена в Пловдив през 1966.
Завършва Художествената гимназия в родния си град (1985) и Художествена академия „Николай Павлович“ София, факултет Приложни изкуства, специалност керамика (1991).

Имала е множество самостоятелни изложби, сред които:
2000 – Германо-Български център на Саксония-Анхалт, Пловдив
1998 – Галерия“Арт 36″, София
1998 – Галерия „Драка“, София
1997 – Галерия „Мелон“, София
1996 – Галерия „Дяков“, Пловдив
1993 – Галерия „Тракия“, Пловдив
1992 – КС „Дюни“

Нейни творби са участвали и в многобройни съвместни и колективни изложби, включително:
2019 – „И Ангелите ходят на баня“ в Зали за съвременно изкуство „Баня Старинна“ / проектът е част от програмата на Есенен салон на изкуствата, Пловдив – Европейска столица на културата 2019/  
1998 – „Импресия“ 98, Пловдив
1998 – „Химремонтстрой“, Бургас
1997 – „Импресия“ 97, Пловдив
1997 – „Национални есенни изложби“ 97, Пловдив
1992 – „Арт класика“, Пловдив

Творби от Силвия Митовска са притежание на частни колекции в Германия, Франция, Турция и България.

ПЕТЪР БЕЛЕВ

Петър Белев е роден в София през1987 г.
Завършва Национално висше училище по архитектура в Париж (2013) и парижката школа „Екол дьо Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство (2020).

През 2014г. участва с дипломната си работа в колективната изложба TransFormations в Национален център за изкуство и култура
„Жорж Помпиду“ в Париж.

Негови скулптури и архитектурни проекти са участвали в многобройни колективни изложби, сред които:
2014-2016 – Архитектурен Форум Пловдив
2014 – Финална селекция на конкурса за реконструкция на Национален Изложбен Център СБХ-Шипка 6, София
2012 – VI-ти Световен Градски Форум на ООН „UN-HABITAT“, Неапол 2009 – Formes Emergentes, Ap’Art, Париж  
2004 – Годишна художествена изложба в галерия на ДПХ, Пловдив

В областта на изкуството Петър Белев се отличава още от 2002 г., когато печели 1-ва награда за скулптура и медал от Министерство на образованието и науката. През 2003 г. е най-младият участник на Международния симпозиум по скулптура в Пловдив.

Носител е на 1-ва награда на Международен конкурс по архитектура и дизайн за проекта “Folding Tunnel”, изложбена конструкция пред Cooper Union building, Ню Йорк 2012.

За периода 2008-2017 арх. Белев е главен проектант в четири водещи парижки архитектурни бюра Nоrd Sud, Brenac & Gonzalez, De Jean-Marin, Badia-Berger. Става член на Камарата на архитектите в България с пълна проектантска правоспособност през 2016 г.

Негови работи по темата за опазване на недвижимото културно наследство са част от експозиции във Френски институт, София 2020; Регионален Исторически Музей, Враца 2020; Дом на Културата Борис Христов,
Пловдив 2019.

Авторски скулптури на Белев са притежание на частни колекции в Швейцария, Франция и България.

Откриването на изложбата е на 18 юни от 17:00 до 19:00 часа.