Виртуална Галерия

Васил Иванов – бащата на космическата графика

Васил Иванов е от тези творци, които откриват нови светове. Изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята предизвиква въображението на Васил Иванов и той започва да рисува с бяла креда върху черна фотографска хартия, фантастични космически видения още през 50-те години 20 век.

Художникът е един от най-близките приятели на Петър Дънов и обитава барака-ателие в селището на дъновистите край София. Васил Иванов е измежду първите българи, практикуващи добре практиката на учението на йогите и дори снимките с примери на първата родна книга за йога в България са с него.

Сам описва атмосферата на своето жилище така: „понеже таванът беше нисък, от разсеяност докато рисувах, най-често забравях това и като се изправях, си удрях главата горе. това се повтаряше толкова често, че накрая пробих покрива и видях нощното небе със звездите над мен…“

Социалният инженер Георги Динчев нарича Васил Иванов „третият български космонавт“, защото той е открил космоса още преди изобщо човек да бъде изпратен там. Той е от тези българи, за които няма нужда да знае Илон Мъск, но които ни дават това вродено самочувствие, от което се чувстваме горди така както се чувстваме с кирилицата или първият компютър.

 

ГЛЕДАЙ СЕГА >>