Арт Новини

Пловдив отбелязва 65 години от българското членство в ЮНЕСКО

Пловдив отбелязва 65 години от българското членство в ЮНЕСКО

Пловдив ще отбележи 65 години от българското членство в ЮНЕСКО и 75 години от основаването на организацията. Държавният културен институт към министъра на външните работи, съвместно с дирекция “Права на човека” – МВнР и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, реализира тематична изложба „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКО“ в Епископската базилика на Филипопол. Акцент в нея е представянето по подходящ начин, чрез професионални художествени фотографии и научно издържани текстове – на три езика: български, английски, френски, уникалността и красотата на българските паметници, включени в списъка на обектите от световното културното и природно наследство. Голяма част от фотографиите са предоставени от Иво Хаджимишев, един от най-добрите български фотографи.

 

Изложбата е в контекста на процедурата за вписване на кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол в индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти. Тя ще бъде представена премиерно  на  29  юни от 18:00 часа в пространствата на този забележителен паметник на културното ни наследство.

Изложбата ще може да бъде видяна от посетители до 15 юли 2021 г.  Това е повод да изразим всички заедно нашата подкрепа проектът да постигане пo-голяма международна публичност и да получи своето достойно място в листата за световно културно наследство на ЮНЕСКО.