Арт Новини

Премиера на издание за художника Явор Цанев (1956-2014)

Явор Цанев,
Явор Цанев, „Възкресение“

„Явор Цанев, пътят на художника в преследване на ирационалното” е издание, което представя естетския свят на художника Явор Цанев, напуснал ни преди седем години. Замислена като двуезичен каталог, книгата е със съставител съпругата на художника Тоня Цанева и се реализира с финансовата подкрепа на фонд Култура на Община Варна. Партньори в проекта са Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ и портал „Култура“.

Явор  Цанев,
Явор Цанев, „Ротация“

Каталогът дава систематизиран и цялостен поглед върху творчеството на Явор Цанев в контекста на културния живот на Варна, като осветява и творческата сцена на града в периода на жизнения път на художника от установяването му в морския град през 1982 г. до последните му дни. Представени са 163 репродукции. Обединяващ елемент в изданието са текстовете от „Тетрадките” на Явор Цанев. За тях Тоня Цанева споделя: „Тези текстове разкриват една по-малко изяснена страна на неговата личност – философските и естетически принципи, следвани от него и ясно отразени в творчеството му. Неговото светоусещане, което е документирано в това издание, е разбираемо за нашето поколение, изкушено от New Age идеите – със стремежа си към обобщен поглед към световното духовно наследство и с търсенето на корените му в най-дълбоката древност. А текстовете за Явор са документални свидетелства за творческия и жизнения му път. Те оставят място за дискусии и преосмисляне.“

Явор Цанев,
Явор Цанев, „Момче и кон“

Изданието разглежда все още недостатъчно изследвания период от 80-те години на ХХ в. до първите десетилетия на ХХI в. – години на исторически промени, последвани от безвремието на безкрайния преход. Явор Цанев е знаково име за този период. Каталогът отразява в детайли творческата биография на художника. Упоменати са множеството му изложби във варненски галерии, включването му в културни събития като инициативите на клуб „Вартна“, Международното биенале на графиката, фестивала „Август в изкуството”, както и участията му в международни и национални изложби и конкурси като конкурса на М-тел, биеналета в Торонто, Тайпе и др., изложби на българското изкуство в чужбина – в Лион, Виена, Барселона, организирани под егидата на община Варна. Естествено присъства и явлението „Вулкан”.

Явор Цанев,
Явор Цанев, „Сахара“

Проектът е дело на сдружение „Фондация Явор Цанев“ с цели в областта на културата и духовното развитие с акцент върху работата с младите творци, сред които са и многото ученици на Явор Цанев, докоснати завинаги от неговата артистична аура и израснали като последователи в духовно и естетическо отношение на своя забележителен учител в изкуството.

Явор Цанев,
Явор Цанев, „Стаята“

Премиерата на книгата на 23 юни в Отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ събра приятели, ученици и почитатели на художника. Свои спомени споделиха Иреан Димитрова, Тоня Цанева, Кремена Цанкова, Росица Тодорова, Доника Кирова.

Нина Локмаджиева

Репродукции архив Явор Цанев

Материалът Премиера на издание за художника Явор Цанев (1956-2014) е публикуван за пръв път на Арт Варна.