Арт Новини

Полъх от морето: Самостоятелна изложба на Паруш Парушев в Пловдив

Полъх от морето: Самостоятелна изложба на Паруш Парушев в Пловдив

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

 

Варненският маринист пренася морския бриз в града под тепетата

 

Със своя авторска изложба-живопис, озаглавена “Полъх от морето”, варненският художник Паруш Парушев ще гостува в гр. Пловдив – Галерия Артистика (ул. Авксентий Велешки 9).

 

Откриването ще е на 15.юли /четвъртък/ от 18.30 ч. За своето представяне в града под тепетата Парушев е подготвил около 30 картини с пейзажи на морска тематика. Специално за пловдивската публика той ще представи и две големи платна, обединени от темата за джаза и топлите летни вечери.

 

”Художник–визионер и импровизатор, Паруш Парушев в картините си разказва цветно за живота и спомените си, мечтите и желанията си. Като израснал покрай брега на река Дунав творец, той е приел за водещи определени пространствени принципи в пейзажите си. Но морето, неговият бряг и маринистиката като цяло му откриват още по-големи възможности – да развие емоционално-пространствените планове на пейзажа и колоритно да пресъздаде богатството на различните състояния на природата, т.е. да ѝ придаде характер и да я одухотвори.

 

Когато разглеждаме картините му, виждаме, че паралелно той развива различни сюжети от природния, градски и селски пейзаж. Последователно в живописта си той отстоява позицията на ония художници от миналото и настоящето, които се стремят да наложат облика на една национална, българска живопис.”, коментира за творчеството му Пламена Димитрова-Рачева.

 

Паруш Парушев е роден на 20 юни 1957 г. в гр. Полски Тръмбеш, Великотърновско. Начално обучение по класическа живопис получава в гр. Русе в ателието на Кирил Станчев, ученик на Никола Маринов. Завършва живопис във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ при проф. Г. Костов и проф. И. Бочев.

 

Парушев е член на Сдружението на художниците в гр. Русе и в гр. Варна. Има зад гърба си в над 15 самостоятелни и 13 общи изложби, участия в Бианалета и Национални худ. изложби. Картините му са притежание на частни и обществени колекции.

 

 Заповядайте на откриването в четвъртък, 15.07.2021 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9.