Арт Новини

Нова изложба в галерия „Пловдив“

Художничката Галя Тодорова ще отбележи 50-я си рожден ден на 14.07.2021г. /сряда/ от 18:00 часа. в галерия „Пловдив“ във фоайето на Общински съвет на ул. „Авксентий Велешки“ 20 с за откриването на юбилейната изложба „50 години ОБИЧ“.

Тя твори в областта на: рисунката, графиката, илюстрацията, живописта, скулптурата, неконвенционалните форми, фотографията, видеото, художественото образование и иконографията.

Усилено сеготви за изпити в художествените училища в ателието на художника Минчо Панйотов от 1982.

През 1989 завършва Художествената Гимназия„Цанко Лавренов“ в Пловдив, а през 1996 се дипломира с магистърска степен по графика, с учителска правоспособност, в Националната Художествена Академия София в класа на проф. Галилей Симеонов.

През 2014 2020 става Магистър по Теология при ПУ “Св. Паисий Хилендарски“. От 1995 започва трудовият си стаж като учител по изобразително изкуство в ОУ “Д-р Петър Берон“ в Пловдив.

В периода 1996 2004 преподава изобразително изкуство в различни пловдивски училища, включително и като щатен преподавател в Гимназията за сценични кадри.

От 2004 до 2010 работи като вътрешна охрана и художникпреподавател в Музея за изобразително изкуство наград Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ. Има 12 самостоятелни изложби в България и 8 такива в Щатите. Участвала е в над 130 общи изложби в България и други страни, между които САЩ, Великобритания, Франция, Македония и Сърбия.

Член на СБХ, на Българското иконографско сдружение, на Дружеството на пловдивските художници и на Творческо обединение 265. Членувала в творчески организации на художници в Сейнт Луис, Мисури. Председател е на Студентски клуб по иконология и иконография „Св. Лука“ при Пловдивски университет „Св. Паисий Хилендарски“, където се включва активно в работата по изографисването на параклиса на университета.

Нейни творби са притежание на частни и обществени колекции в България, Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Украйна, Япония и Китайи Русия.