Арт Новини

VIII Международен фото салон ПЛОВДИВ 2021 се открива в Цар-Симеоновата градина

VIII Международен фото салон ПЛОВДИВ 2021 се открива в Цар-Симеоновата градина

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии на VIII Международен фото салон ПЛОВДИВ 2021 ще се състои днес – 31.07.2021 г., съобта, в едно с церемонията по награждаването. Събитието започва в от 13:00 ч. в Цар-Симеоновата градина на Пловдив до алеята с фонтана на Деметра.

В експонираната изложба, която може да бъде видяна до 14 август, са включени само част от наградените фотографии – общо от 98 автора, от 31 държави.

Международен фото салон Пловдив се провежда за осма поредна година и отново е под патронажите на FIAP, HPS и НСФА, и разбира се с традиционната подкрепа на община Пловдив. Въпреки всички трудности и изпитания, на които организаторите бяха подложени във връзка с мерките и ограниченията заради ковид пандемията у нас и по света, те успяха да привлекат вниманието на 353 автора с общо 4851 фотографии от 46 държави във всички 6 раздела. За финалната селекция бяха оценени 1177 фотографии на 263 участника от 42 държави.

Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 3 до 5 юни 2021. Председател на журито беше Микеле Мачинай, EFIAP/s, AFI от Италия, а втория чужденец беше Спирос Ятрополус, EFIAP/p, ESFIAP от Гърция. Българските членове бяха Tеодора Димитрова, AFIAP, Пламен Петков, EFIAP и Явор Мичев, AFIAP. С високият си професионализъм и опит, в последния ден на журиране те определиха всички награди.