Арт Новини

MOVING IMAGES, MOVING BODIES

Видео, арт филми, пърформанси и срещи с художници от Германия и България

Куратори: Лудвиг Зайфарт, Калин Серапионов, Красимир Терзиев

Участници: Боряна Петкова, Димитър Солаков, Евамария Шалер, Камен Стоянов, Кирстин Буркхард, Мина Минов, Надежда Олег-Ляхова, Севда Семер, Стела Геперт и Тебохо Едкинс

ЛОКАЦИИ

  • Институт за съврменно изкуство – София, бул. „Васил Левски“ 134, пон-нед, 15-19 ч.;
  • Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, пон-нед, 11-19 ч.;
  • Bobbina Space, ул. „Триадица“ 5 (подземен етаж), пон-нед, 15-19 ч.;
  • Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1.

ПРОГРАМА

  • 23. август, 18:00-21:00 – откриване, кураторски тур на трите локации и пърформанс на Стела Геперт в ИСИ-София;
  • 24 август, 19:00-22:00, Гьоте-институт – Разговор с колекционера Марио фон Келтерборн, прожекция на арт филми от България „Shooting Ghosts“ (част 1)
  • 25 август, 19:00-21:00, Гьоте-институт – Прожекция на арт филми от България „Shooting Ghosts“ (част 2)
  • 26. август, 19:00-21:00, Гьоте-институт – Пърформанси на Евамария Шалер, Кирстин Буркхард и Севда Семер;
  • 28. август, 19:00-20:30, Bobbina Space – Разговор с Тебохо Едкинс.

*** Паралелна програма: “Да влезеш в роля“, изложба на Венета Андрова и Петер Одинзов, Гьоте-институт България

Moving Images Moving Bodies стартира като изложбен проект на Гьоте-институт България, целящ да представи видео изкуство от България и Германия. Необичайната 2020-та година промени плановете, но вместо да го осуети, тя позволи на проекта да се разрастне и развие. След като в рамките му бяха вече излъчени две кураторски селекции на Лудвиг Зайфарт, Калин Серапионов и Красимир Терзиев с филми на близо 20 автори, сега предстои и „видео арт седмица“ с изложба на три локации, пърформанси, срещи и вечерни прожекции.

Между 23 и 29 август Институт за съвременно изкуство – София, галерия Credo Bonum и независимото пространство „Бобина“ ще бъдат домакини на изложба, в която участват авторите Боряна Петкова, Димитър Солаков, Евамария Шалер, Камен Стоянов, Кирстин Буркхард , Мина Минов, Надежда Олег-Ляхова , Севда Семер, Стела Геперт и Тебохо Едкинс. На всяка от локациите ще се провеждат пърформанс и разговори с участващите художници.

Паралелно в Гьоте-институт България ще се случват вечерни прожекции на български арт филми, а като съпътстващо събитие ще може да бъде видяна и изложбата „Да влезеш в роля“ на Венета Андрова и Петер Одинзов.

КОНЦЕПЦИЯ

Видеоизкуството започва да се развива, когато на пазара в САЩ през 1967 г. се появява първата преносима видеокамера. Успоредно с техническите експерименти се документират и театрални пърформанси, които подобно на обикновените физически изпълнения, често се провеждат само за да бъдат записани. В началото българското видеоизкуство също е силно повлияно от пърформанса и изследването на човешкото тяло, въпреки че и тук границата между документацията и независимата художественост на видеото често мимикрира.

Днес техническите възможности, включително тези за дигитална манипулация, са се разширили безкрайно и са достъпни и там, където по-рано политическите граници са създавали различия в технологичния статус. Темата за човешкото тяло, свързана и с изследването на междуличностните отношения, все още е основен фокус на видеоарта или на изкуството, работещо с движещи се изображения. За това сочат и примери от настоящата културна сцена в България и Германия.

ПОВЕЧЕ ЗА ПРОГРАМАТА

23 август | Откриване
18:00-21:00, ИСИ-София, Credo Bonum, Bobbina Space – изложбата е отворена за посещение;

Маршрут:
18:00 – Bobbina Space
19:00 – галерия Credo Bonum
20:00 – Институт за съвременно изкуство – София
20:30, ИСИ-София – Пърформанс на Стела Геперт, Берлин

Видеото InsideT (колектив) и соловият пърформанс InsideT – Learning from the Body на Стела Геперт са посветени на трансформиращите качества на тялото и междупоколенческите архиви, които то пази. Базов компонент на работата е вид облекло, което подчертава аспектите на соматичните опорни точки в тялото и акцентира движението и позата му. Между травматично предизвиканите моменти на телесно разтваряне и освобождаващото териториално овластяване, движенията на тялото се вписват енергично в пространството като огромни рисунки.

24 август – Гьоте-институт България
19:00 – Разговор с колекционера на видео изкуство Марио фон Келтерборн (Франкфурт на Майн) за видеоизкуството в Германия, както и за неговото разпространение и колекциониране. Марио фон Келтерборн ще покаже избрани творби от международната си колекция за видеоизкуство;
20:30 – „Shooting Ghosts“, част 1, прожекция на арт филми от България, представени от кураторите Калин Серапионов и Красимир Терзиев;

25 август – Гьоте-институт България
19:00 – „Shooting Ghosts“, част 2, прожекция на арт филми от България.

26 август – Гьоте-институт България
19:00  – Пърформанс на Евамария Шалер, Кьолн

Жестовете от ежедневието се пренасят в изложбеното пространство. Тези ежедневни действия придобиват нови форми чрез жестово-физически действия. Движението към и през архитектурния ландшафт и публиката се превръща във взаимодействие. Тази ефимерна среща в пространството се развива и разиграва според специфичното място.

20:00 – Пърформанс на Кирстин Буркхардт, Берлин и Севда Семер, София

„Обаждам се на приятелка посред нощ, не съм сигурна дали имам паническа атака, или изпитвам първи Covid симптоми, въздухът не ми стига…“

В пърформанса „Pan(dem)ic attack“ две артистки, които не са се виждали преди, но са разговаряли през последната година, се срещат за първи път сега, опитвайки се да придадат ясна форма на своя опит.

28 август – Bobbina Space
19:00 – Разговор с Тебохо Едкинс, Южна Африка/Берлин

Тебохо Едкинс снима в криминални среди в Кейптаун, в затвор с крадци на добитък в Лесото или в африкански общности в Китай. В този контекст ще бъдат показани откъси от филмите му, които имат какво да докладват по посочените теми. Друг фокус на дискусията ще бъде как документалният и артистичен подход на Едкинс го отвежда от филмовата сцена все повече към сцената на изкуството.

Проектът е организиран от Гьоте-институт България и Институт за съвременно изкуство – София.