Арт Новини

Зона Нира арт отвори врати във Варна

Началото е с експозиция под мотото August in Heart с участието на знаковите български художници Васил Василев, Веселин Начев, Георги Йорданов, Георги Лечев, Десислава Минчева, Димитър Трайчев, Любен Генов, Мария Зафиркова, Милко Божков, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев и Цветан Кръстев.

Зона Нира арт отвори във Варна 1

От днес изкуствата във Варна имат още една територия – Зона Нира арт. На откриването снощи около вратата на ул. “Св. Климент” 23 Б в Гръцката махала се събраха представители на артистичната общност в морския град – художници, писатели, музиканти, както и ценители, меценати и колекционери. Звуча ренесансова лютня, имаше наздравици, вокални импровизации и много настроение, заредено с очаквания за бъдещи срещи.

Зона Нира арт отвори във Варна 2
Нина Локмаджиева посреща Йорданка Торнева, създател на галерия „Теди“ и Венцислав Торнев

Домакинът – арт журналистът Нина Локмаджиева, приветства многобройните гости и благодари на екипа от приятели и партньори, с чиято подкрепа Зоната става възможна. Подчерта творческите връзки с традициите на график дизайн студиото Сталкер и неговия създател Димитър Трайчев, и със съществувалата доскоро варненска галерия Теди и галеристката Йорданка Торнева. “В Зоната ще отваряме книги, ще обсъждаме картини, ще правим интервюта, ще научаваме по нещо ново, ще спорим, ще търсим високата култура. Ще бъде място за приятелски срещи, в които се надявам да се включите. Защото вярвам, че силата на изкуствата е в споделянето” – обобщи тя и посочи, че за нея е чест 12 изключително уважавани български артисти да изпратят свои творби за откриването.

Зона Нира арт отвори във Варна 3
Димитър Трайчев и Нина Локмаджиева до портрета на кучето Джаз
Румен Серафимов
Изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на първата изложба, откри експозицията August in Heart

Изкуствоведът Румен Серафимов, куратор на първата изложба, представи идеята на колекцията August in Heart – да се съберат сега, години след спирането на фестивала Август в изкуството, едни от най-ярките художници от Варна, София и страната, участвали в повечето от изданията на форума. Това са Васил Василев, Веселин Начев, Георги Йорданов, Георги Лечев, Десислава Минчева, Димитър Трайчев, Любен Генов, Мария Зафиркова, Милко Божков, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев и Цветан Кръстев. Всеки от тях е забележително име в българското изкуство, работите, с които се включват в изложбата, са представителни, от различни периоди на творчеството им, сред тях има и съвсем нови платна живопис.

Новото място за творчески комуникации ще дава възможност за неформално общуване с изкуствата и обмен на идеи в градска среда. Срещите ще продължат и онлайн в сайта за култура www.ArtVarna.net и на Фейсбук страницата https://www.facebook.com/Zone-Nira-Art-103411035385768

Работното време за комуникации на Зоната е от 14:00 до 18:00 от понеделник до събота.

Екип на Art Varna

Снимки: Красимир Тодоров

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Зона Нира арт отвори врати във Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.