Арт Новини

Голямото завръщане на Димитър Киров и Георги Божилов в ГХГ

Голямото завръщане на Димитър Киров и Георги Божилов в ГХГ

Дългоочакваната изложба на двама емблематични за пловдивската живописна школа творци – ДиКиро и Слона, може да бъде разгледана до 25 септември – СНИМКИ

Министърът на културата: “Призовавам публиката да разглежда изложбата бавно, да се вгледа в детайлите на шедьоврите пред очите си, да попие от историите, свързани с тях, и отдаде заслужен поклон пред живота и творчеството им“

С много вълнения за организатори и публика в Галерия “Капана” се откри дългоочакваната изложба на двама емблематични за пловдивската живописна школа творци – Димитър Киров – ДиКиро и Георги Божилов – Слона.

Най-силно завладяна от емоциите беше Русалия Кирова – съпруга и муза на ДиКиро, още повече, че денят на откриването съвпадна с рождения ѝ ден.

“Много ми се искаше да направим изложба на Митко. Директорът на Градската галерия Красимир Линков обаче предложи изложбата да бъде и на двамата големи художници – Димитър Киров и Георги Божилов. Аз много се зарадвах на идеята, защото те са връстници и бяха много добри приятели още от студентските си години и до края. Много се обичаха.” – заяви г-жа Кирова.

Изложбата откри заместник-кметът на Пловдив по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Той подчерта: “Миналата година, когато беше 85-тата годишнина от рождението на двамата велики художници, Ковид пандемията ни спря, но ето изложбата сега се случва. Винаги, когато се говори за Пловдив като за град на художниците, имената на тези двама артисти неизменно ще се изтъкват. И сега, когато се разхождаме в тази прекрасна галерия сред тези великолепни картини, ние още по-силно усещаме силата на духа и на двамата.”

Пламен Панов поздрави Градска художествена галерия – Пловдив за перфектната организация, а г-жа Русалия Кирова – за това, че отвори дома и сърцето си, предоставяйки 30 картини от своята колекция. Благодари и на Общински институт “Старинен Пловдив”, които участват с 10 творби на Г. Божилов от своя фонд, като организация, опазваща културната памет на Пловдив.

Друг известен художник и близък приятел на двамата – Николай Кучков разчете тази изложба като “голямото завръщане” на ДиКиро и Слона в културното ни съвремение. Той цитира сентенция на Толстой: “В изкуството най-важното нещо е огънят” и подчерта: “Димитър Киров и Георги Божилов, и двамата живяха с този огън през целия си живот. Димитър Киров – драматичен, буен, дори трагичен пламък! Георги Божилов – дискретен, сдържан, но също така изгарящ огън. От перспективата на времето Димитър Киров и Георги Божилов се уголемяват и ще стават все по-големи.”

Поздравителен адрес до организаторите на изложбата изпрати министърът на културата проф. Велислав Минеков. В него се изтъква непреходната значимост на двамата всепризнати творци, създавали изкуството си в Пловдив – “град с уникална атмосфера, в който култура не е странично занимание, а начин на живот”.

Отправя се и апел: “Призовавам публиката да разглежда изложбата бавно, да се вгледа в детайлите на шедьоврите пред очите си, да попие от историите, свързани с тях, и отдаде заслужен поклон пред живота и творчеството на Димитър Киров и Георги Божилов! Двама космополитни приятели в изкуството и в живота, двама майстори на четката, с които страната ни заслужено се гордее!”

Експозицията може да се разгледа до 25 септември.

Normal
0

21

false
false
false

EN-US
ZH-CN
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}