Арт Новини

БАЛКАНСКО КВАДРИНАЛЕ „МИТОВЕТЕ И ЛЕГЕНДИТЕ НА МОЯ НАРОД“. ИЗБРАНИ ТВОРБИ – 2004 – 2020 г.

Откриване: 17 септември 2021 г., 17:30 часа, зала „Сирак Скитник“

 

Историята на балканските народи е органична част от историята на човешката цивилизация. Хилядолетното им присъствие по тези земи на кръстопът има множество измерения. Най-приказните сред тях са пренасяните във времето митове и легенди, където се преплитат болки и вярвания, страдания и мечти, въображение и страсти. Различни и често удивително близки, те заедно носят духа на човека, племето, общността, етноса, народа, нацията… Пресъздаването им векове наред е свързано с творчеството на художниците. На мястото им в изкуството на нашите съвременници е посветено Балканското квадринале “Митовете и легендите на моя народ”. Неговата покана е адресирана към всички художници, които търсят видимия образ на митовете на своя народ.

Балканското квадринале на живописта, провеждащо се в гр. Стара Загора, е конкурс за съвременна живопис. Началото му е поставено през 2004 г. До момента са реализирани общо 5 издания на конкурса.  Организираната експозиция в зала „Сирак Скитник“  ще включва избрани произведения, участвали в тях и понастоящем част от фонда на Художествена галерия – Стара Загора.


Галерия

Материалът БАЛКАНСКО КВАДРИНАЛЕ „МИТОВЕТЕ И ЛЕГЕНДИТЕ НА МОЯ НАРОД“. ИЗБРАНИ ТВОРБИ – 2004 – 2020 г. е публикуван за пръв път на Художествена галерия „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“.