Арт Новини

ЗАКРИТИ ПОЛЕТА – Изложба на проф. Станислав Памукчиев

Галерия Credo Bonum представя:

 

„Закрити полета“

Изложба на проф. Станислав Памукчиев  

Откриване: 29 септември, сряда, 18:00 – 20:00 ч.

Изложбата може да бъде видяна до 21 октомври

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

 

 

С последната си изложба „Закрити полета“, проф. Станислав Памукчиев подлага на изследване своето досегашно дългогодишно творчество. В ретроспективен характер, той превежда изкуството си от света на древното-несъзнато, от останките на духовни архетипи, към синтетичните опаковки на съвремието. Картините и обектите, с които добре познаваме Памукчиев, са поставени в непривична среда. Те са буквално затиснати от материалите на съвремието, извеждайки на повърхността неспирното напрежение между сакралното и профанното, а „следите от свещеното са подложени на агресията на битовото – функционално, прагматично, повседневно.“ В галерията художника изгражда специфична среда, мизансцен от „метални мрежи, ограждения, лавици, стъкленици, железни стеги, покрития от поликарбонат, гума, стъкло, които затварят, стягат, потискат, поругават, но и пазят, охраняват останките от, лично преживяното, съкровеното, следите на емоционална и духовна памет.

 

В подготвяната повече от 2 години изложба, Станислав Памукчиев представя в галерия Credo Bonum три инсталационни групи. „Стълбата“ работи с универсалните символики за пътя и изкачването. „Биографично“ е серия от обекти, затворени и архивирани в стъклени кутии, които свидетелстват за следите на живяното, за парчетата емоционална и духовна памет. Трите картини от серията „Молитвено“, постепенно се скриват, зад синтетични материали, под натиска на метални стяги.

 

Както художника сам казва за работите си: Това не е мрачно предчувствие за несбъдване, а събиране на воля за откриване на път и смисъл. Това е реакция – отговор на тоталната секуларизация, на духовната нищета на нашето опредметено живеене.

 


Станислав Памукчиев е роден 1953 г. в София. През 1979 г. завършва Национална художествена академия със специалност „Стенопис“ при проф. Димо Заимов. Работи в областта на живописта, рисунката, обекта и инсталацията. Автор на над 80 самостоятелни изложби по цял свят. Творби на Станислав Памукчиев са в големи колекции и музеи по света, сред които колекциите „Петер Лудвиг“ в Германия и „Арт Диалог“ в Париж, в колекцията на Юго Вутен в Геел, Белгия. Професор в НХА, София.