База Данни Картини

3 Творби на Стефан Иванов от първия випуск на Националната художествена академия

В момента в Софийска Градска Художествена Галерия тече една уникална изложба: „ВЪЗДИГАНЕ. ПЪРВИЯТ ВИПУСК – 125 години от създаването на Националната художествена академия“

Галерия Skener се прекланя пред таланта и смелостта на основоположниците на изобразителното изкуство в България и иска да отрази подобаващо в българския интернет тази изложба. Сега представяме 3 творби на един от випусниците – Стефан Иванов като две от творбите можете да видите в изложбата на СГХГ, а третата е притежание на нашия фонд. Стефан Иванов рисува предимно портрети, икони, голи тела. Той е един от иконописците на храм-паметника Св. Александър Невски.

В първия випуск на Държавното рисувално училище (днешната НХА) са приети 48 учащи. По-голямата част от тях са представени в изложбата с над 80 творби. Сред рисунките и първите опити с маслени бои на добре познати автори като Александър Божинов, Андрей Николов, Асен Белковски, Господин Желязков, Димитър Даскалов, Димитър Радойков, Марин Георгиев Устагенов, Петко Манчев, Стефан Иванов, Харалампи Тачев, Цено Тодоров могат да се разгледат и произведения на не толкова познати имена като Богдана Фисчиева Иванова, Борис Блъсков, Никола Тонев, Михран Гарабетян и др. Музейната сбирка към НХА, в която се пазят ранните произведения на редици наши художници, разкрива как започва пътят на един творец. По неравните краища на рисунките се разчитат подписите на техните учители – Иван Мърквичка, Ото Хорейши, Ярослав Вешин, Антон Митов, Иван Ангелов, Борис Шац, които са само част от преподавателите, представени с творби в изложбата.

Можете да видите повече за изложбата от официалниа сайт на СГХГ тук >>