Виртуална Галерия

Елка Найденова – Щрихи. 90 години от рождението на художничката

В началото на 2022 година се навършват 90 години от рождението на една бележита българска художичка – Елка Найденова. В настоящата изложба Галерия Skener представя нейни графики и пастели в областта на портрета като са добавени и представителни за нея творби в областта на графичния пейзаж и натюрморт.

Елка Будинова Найденова (1932 – 2016) е родена в Горна Баня. Завършва Художесвена Академия в София, специалност живопис през 1966 г. – в класа на проф. П. Панайотов.

Елка Найденова твори основно в направление графика, литографии, офорт – тя е една от най-видните представители на българската графична школа от 70-те с множество изложби. Популярни нейни цикли са ‘Паметници и сгради’, ‘Портрети’ и ‘Цветя’ – графика, литография, пастел или смесена техника. Нейни картини са притежание на НХГ, български и руски галерии, както и в множество частни галерии.

В представените творби ще видите един незаслужено забравен талант с усещане за детайла, цвета и много повече от 50-те нюанса на сивото, пресъздаващ нашия свят, в който не всичко е нужно да се изрича на глас…

ГЛЕДАЙ ОТНОВО >>