Арт Новини

Есенен салон на изкуствата Варна 2021

Есенен салон Варна

Есенен салон на изкуствата ще се проведе във Варна в периода от 22 октомври до 15 ноември. Събитието се организира от дирекция „Култура“ към Община Варна. На всички събития ще се спазват противоепидемични мерки, наложени от Министерството на здравеопазването, посочват организаторите.

На 22.10., петък, в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 18 ч. започва концертът „Музика за нашето време“ на камерен квартет (кларнет, фагот, контрабас и пиано). Ще звучат трите премиери „Три улични пиеси“ от Фил Салатe, „Джаз сюита за фагот“ от Кенет Купър, „Ноктюрно“ от Фил Салате, както и Сюита „Кантандо“ от Бил Дъглас, „А ла Албениз“ от Родион Шчедрин.

На 23.10., събота, в Католическата църква на ул. „Преслав“ 41 от 11 ч. ще звучи органов концерт „Утешение“ на Янко Маринов, посветен на 210-та годишнина от рождението на Ференц Лист. Янко Маринов е изключителен органист и пианист, изнасял концерти в Австрия, Германия, Словакия, Италия и други европейски сцени. В съботната му органова програма той ще представи творби от Й. С. Бах, Ф. Лист и М. Регер.

На 25.10., понеделник, в концертната зала на Военноморския клуб от 18 ч. ще започне концерт на акустичното китарно трио „NOVA“ – Цветан Недялков, Веселин Койчев и Петър Койчев. В програмата са заложени „Банишора форевър“, „Боса Нова“ и „Бетовен“ от Цветан Недялков, „Либер Танго“ от Астор Пиацола, „Буболечки“ и „Подзим съм, мале“ от Веселин Койчев, „Тико Тико“ от Зекиня де Абреу, „Испания“ от Чик Кърия, и др. В същия ден и час в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ предстои представяне на новата книга на Мария Лалева „Пасиансът на архангелите“. Авторката е позната с книгата ѝ „Живот в скалите“ и сценария за филма „Роза Дамасцена“.

На 27.10., сряда, отново в Градската художествена галерия в 18 ч. ще звучи френски джаз, представен от гост-звездата Тибо Фалк – пиано, Александър Леков – бас китара, Емил Пехливанов – барабани и Нейко Бодуров – тромпет. Самият Фалк е учил джаз и популярна музика в Берлин. През 2002 г. той и неговият международен квартет печелят наградата Jazz & Blues в Берлин, наградата на журито и наградата на публиката.

На 30.10., събота, от 11 ч. в Градската художествена галерия е традиционният концерт на камерния оркестър „Анима“.

След Деня на народните будители, на 2-ри ноември от 18 ч. артсалонът на Радио Варна ще бъде домакин на изложбата „Дмитрий Шостакович в България“. Освен нея е предвидена и прожекция на кратък филм.

На 04.11., от 17,30 ч. в галерия „Аспарухово Арт“ в НЧ „Просвета 1927“ ще бъде представена втората част от стоте факсимилета на офорти от Рембранд, с уникална резолюция и изумителен рисунък.

На 08.11., понеделник, в 17,30 ч. е премиерата на книгата „Анкета с Никола Радев“ на издателство „Славена“, в арт салона на Радио Варна.

На 10.11., сряда, в Градската художествена галерия от 18 ч. е премиерата „Частица любов“ – комедиен спектакъл на Разградския театър, автор и режисьор на пиесата е Андрей Калудов. В главната роля е Гергана Стоянова, със специалното участие на Лъчезар Хальов.

На 12.11., петък, отново от 18 ч. в ГХГ „Борис Георгиев“, е концертът на клавирното трио Стефан Бояджиев – пиано, Ганчо Ганчев – цигулка и Кремена Христова – виолончело, които ще изпълнят творби на Пипков, Владигеров, Форе, Сен-Санс, Дебюси.

На 15.11., в 18 ч. в арт салона на Радио Варна ще бъде открита изложбата „45 години фотография“ на фоторепортера Красимир Делчев.

Източник: Община Варна, пресцентър

www.varna.bg

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Есенен салон на изкуствата Варна 2021 е публикуван за пръв път на Арт Варна.