Арт Новини

Изложбата „Робувам само на свободата!..“ гостува в Пловдив

Изложбата „Робувам само на свободата!..“ гостува в Пловдив

Експозицията е посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 – 2000)

 

От 15 октомври до 7 ноември 2021 г. пловдивчани могат да разгледат документалната изложба „Робувам само на свободата!..“, посветена на 110 години от рождението на бележития поет, писател, преводач, драматург, журналист и дипломат Стефан Гечев (1911 – 2000).

 

Посетителите могат да видят богат подбор от оригинални фотографии, архивни документи, писма, стихотворни и белетристични текстове на Стефан Гечев, събрани в 20 пана на български и на английски език.

 

Изложбата ще бъде експонирана в Културен център – музей  “Тракарт”. Официалното ѝ откриване е  на 15.10.2021 г. от 17:00 ч.

 

На 29-ти януари се навършиха 110 години от рождението на Стефан Гечев, роден в Русе през 1911 година. Видял преди повече от век мултикултурното и мултинационалното развитие на съвременния глобален свят, Гечев е работил за изграждането на културни мостове между България и европейските народи. Това е неговото кредо. Той е визионер, който очертава ролята на България в културната, географската и историческата карта на Европа от Златния век до днес. Ето защо е важно не само да си спомним за културното наследство, което той ни завеща, а и да го интегрираме в нашето съвремие като духовен мост към бъдещите поколения.

 

Културното събитие включва: Видео премиера на интервю с Мариус Донкин (актьор и директор на Национален Театър “Иван Вазов”), Иван Гранитски (журналист, поет, редактор, критик, публицист, директор на радио- и телевизионни канали, издател и обществен деец) и Янис Лиолиос. На откриването ще бъде представена книга на Стефан Гечев, издадена специално за 110 годишнината му. Книгата е сборник с кратки разкази на автора, задаващи духовни въпроси, актуални и за времената в които живеем, въпреки, че са писани в периода от 1959 до 1965 година.

 

Автори на изложбата са: Стефан Артамонцев и Румяна Пашалийска; графичното оформление е дело на Стефан Артамонцев; текстовете на английски са преведени от Божидар Бакев, Александър Поплилов и Мила Аврамова.

 

За да се запознаете в детайли с творчеството и живота на Стефан Гечев и да изпратите инфо на вашите чуждоезични приятели, посетете четириезичната културна платформа – www.stefangechev.com

 

Институционален  партньор на тематичната изложба, посветена на дипломата и писател Стефан Гечев, е Държавният културен институт към МВнР,  изложбата  е  част от програмата на института  с  фокус  върху  „пишещите  дипломати“.

 

 

 

 

 

Normal
0

21

false
false
false

BG
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Нормална таблица“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:“Calibri“,“sans-serif“;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}