Арт Новини

Павел Иванов открива първа самостоятелна изложба в новата галерия 203.5 F Art Cafe

Павел Иванов открива първа самостоятелна изложба в новата галерия 203.5 F Art Cafe
„Румелийски светове“ е името на първата самостоятелна изложба на Павел Иванов. Изложбата ще бъде открита на 1 октомври 2021 г., 18.00 часа, в новата галерия 203.5 F Art Cafe – гр. Асеновград. В първата си самостоятелна изложба Павел Иванов е включил 45 живописни платна. Изложбата ще продължи до 15-ти октомври.

За няколко месеца от своето съществуване галерията успя да извоюва мястото си на арт център, представящ интересни автори и предизвикателства в областта на визуалното изкуство. Работното време на галерията е 9.30 – 18.30 часа.

„Избрах заглавието „Румелийски светове“ защото съм силно свързан с Пловдив, с Румелия. „Румелия“ идва от Рома-Рим-Ромеи. Румелия за османската империя е цялата област на Византия, всички православни народи в османската империя са наричани „ромеи“. Всъщност, Пловдив е повече византийски отколкото български град.“

Израстнал в Стария град, авторът има интерес към историята, живопистта, литературата. Картините му отразяват църкви, джамии, образи, предмети, цветя, лица именно от румелийските светове, с които е населен Пловдив и района като географско и смислово място.

Павел Иванов е завършил българска филология и стенопис в АМТИИ. Занимавал се е с работа по сериозни общински проекти като част от Община Марица, бил е част от екипа на Фондация „Пловдив 2019“. Професионалният му и личен път е свързан също с преподаване, издаване на вестника на Локомотив Пловдив, бойни изкуства, политика. В момента работи по образователни и комуникационни проекти.

Галерия 203.5 F Art Cafe е създадена през месец май 2021 г. от двама лекари-анестезиолози, които през последните 23 години работят в Африка – ЮАР и Ботсвана. Това са д-р Дарена Гешева, част от стар лекарски асеновградски род, и д-р Крикор Фелеменкджиян от Пловдив. Като семейство те купуват стара къща на Главната улица в Асеновград – ул. „Трети март“ 12, срещу ресторант „Vito“. Превръщат я в арт кафе, а горните два етажа – в галерия. За краткото време на съществуването на галерията, са организирани успешно 6 изложби на млади автори. Името 203.5 F идва от температурата, при която се приготвя най-хубавото еспресо кафе.