Арт Новини

Сдружението на варненските художници с изложба в Градската художествена галерия на Варна

На 18 октомври, в Деня на Св. Лука, покровителя на художниците, сдружението ще покаже нови работи живопис, графика, скулптура и приложно изкуство.

Изложбата се организира с финансовата подкрепа на Община Варна.

Откриването е от 18:00 в Градската художествена галерия.

Изложба за Свети Лука

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя от 18 октомври до 7 ноември традиционната годишна изложба на Сдружението на варненските художници. Изложбата ще бъде открита в Деня на Св. Лука, който се почита като покровител на художниците. Организатор е Сдружението на варненските художници, изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна.

Изложбата всяка година привлича многобройни участници от всички възрастови групи, работещи в областта на живописта, графиката, скулптурата и приложното изкуство. Тя е възможност за изява и на най-младите, които скоро са завършили своето художествено образование, и на утвърдени автори. Доайен на тазгодишното издание е уважаваната Маргарита Денева, която се представя с живопис.

Жури в състав: Ирена Димитрова, експерт в Дирекция “Култура и духовно развитие” в Община Варна, Миряна Койнова, член на Управителния съвет на Сдружението на варненските художници и Венцеслав Антонов, директор на Галерията за графично изкуство, ще определи тазгодишните носители на отличията на Сдружението на варненските художници. При откриването ще бъдат връчени голямата награда „Свети Лука“, наградата на журито и три равностойни награди.

Последният носител на голямата награда „Свети Лука“ за 2020 г. е Йордан Нарлиев, който наскоро откри изложба художествено стъкло в Градската художествена галерия заедно с Димитър Нарлиев.

През годините носители на призове от изложбата са били проф. Пламен Братанов, Иван Иванов – Ивани, Деница Янева, Красен Бербенков, Боян Янев, Надежда Антова, Венцислав Марков и други.

Изложбата от години се е наложила като място за непринудена оживена среща на варненските артисти. И тази година тя ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Откриването на изложбата е на 18 октомври, понеделник, от 18:00 ч.

Изложбата може да се види до 7 ноември 2021 г. в ГХГ – Варна на ул. „Любен Каравелов“ 1.

Нина Локмаджиева

Репродукции Нина Локмаджиева

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Сдружението на варненските художници с изложба в Градската художествена галерия на Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.