Виртуална Галерия

„Непоказваният Радомир Мандов“ – Виртуална Изложба на Галерия Skener – 1 ноември – 10 декември

Галерия Skener има удоволствието да представи за първи път в България непоказвани творби на големия класик Радомир Мандов. Картините са намерени случайно в стара къща в Павел Баня от нейния нов собственик и датират от времето когато той е живеел в Павел Баня докато е изографисфал Храм „Рождество Богородично“.

Показваме всички намерени творби дори и незавършените, защото са ярък пример за изобразителното изкуство в България от тридесетте години на XX век и освен това са в типичния за Радомир Мандов колоритен стил. В колекцията присъстват пейзажи и портрети – няколко портрета на неговата майка Веса Мандова и един автопортрет. Истински непоказвани шедьоври са обаче платната „Пастири“, „Селски момчета“ и „Златотърсачи“! Картините са ярко отражение на бита на българина от началото на века с отпечатния дух на времето в тях.

И докато „Пастири“ и „Селски момчета“ показват традиционни за българина обичаи и начин на живот, то наистина уникален шедьовър е картината „Златотърсачи“. Тя изобразява трима мъже, които „копаят“ за злато в Турийска река до Павел баня, която е известна със залежите си на злато. В периода тогава залежите са били много по-големи и е имало истинска „златна треска“ в района. Радомир Мандов живеейки там е нямало как да подмине и да не запамети в картината си този интересн миг от българската история.

ГЛЕДАЙ ОТНОВО >>