Арт Новини

„От упор“ – премиера на фотокнигата на Гаро Кешишян във Варна

Гаро Кешишян

Красимир Машев ще представи книгата на Гаро Кешишян в среща разговор, а почитателите ще могат да вземат на място автограф от големия маестро на обектива.

Премиерата е на 31 октомври, неделя, от 18:00.

Истинско събитие в книгоиздаването – книгата “От упор” – луксозен албумен том с най-доброто от големия български фотограф, ще има своята варненска премиера на 31 октомври в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна.

Премиерата ще се случи под формата на среща-разговор с Гаро Кешишян и Красимир Машев, модерирана от издателя Теодора Караиванова от издателство “Кей Пи Ем Ди Консулт”.

Това е първата монография, представяща работата на фотографа на български език. Тя включва над 100 фотографии от негови емблематични серии като: „Леярната”, „Цигани”, „Строителни войски”, „Арменци”, както и студийни работи от различни периоди и съвсем нови фотографии. Съставител на книгата е Красимир Машев, а съдържанието е поднесено под формата на диалог с майстора на обектива. Описани са множество истории, случки, хора и места – лични преживявания на фотографа. Книгата „От упор“ е издадена с финансовата подкрепа на Фонд “Култура” на Община Варна.

Едно от силните признания на Гаро на страниците на книгата: “Баща ми казваше: “Виж моето момче, само човекът, който гледа надолу и слепецът няма да видят падаща звезда.” И аз тогава му казах: “Татко, татко… знаеш ли, докато говориш тези неща, каква гледка изпусна на небето.” Години след това разбрах защо хората забиват взор в земята и само слепецът с бялото на очите имитира поглед нагоре. Е, в момент на вдъхновение или по-точно в момент на заблуждение, може би, реших да подарявам очите си на другите. Нищо повече. Нищo!“

Гаро Кешишян е един от един от най-значимите български фотографи. Роден е във Варна през 1946 г. в семейство на арменци. В периода 1971 – 1981 г. работи като инженер-технолог в металургичната промишленост. След 1976 г. негови работи са показвани в самостоятелни и групови изложби в България, Унгария, Чехословакия, Полша, Югославия, Турция, СССР, САЩ, Франция, Германия, Швейцария, Дания, Финландия и Япония. Участва в някои от най-престижните фотографски фестивали като Les Rencontres d’Arles и FotoFest – фотографското биенале в Хюстън, САЩ. Фотографии на Гаро Кешишян са част от колекцията на Фондация „Серджо Поджанела“.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.

Началото е на 31 октомври, неделя, от 18:00.

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът „От упор“ – премиера на фотокнигата на Гаро Кешишян във Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.