Арт Новини

130 години от рождението на художника Марко Дограмаджиев

Роден през 1891 г. в гр .Сливен. Завършил гимназия в родния си град, Марко Дограмаджиев е от поколението сливенски  художници – Стефан Егаров, Генчо Гиндев, Георги Хаджидимитров, Стефан Петров, получили художествено образование  в Държавното рисувално училище. Завършва курса по живопис през 1915 г. Спечелвайки конкурс за едногодишна специализация през 1924 г. заминава за Париж, където се докосва до шедьоврите на старото изкуство, учи в школата на известния художник Пол Шаба и се запознава с новите артистични търсения.

Марко Дограмаджиев учителства в родния си град тридесет и четири години. Участва във всички колективни изложби на Сливенските художници като показва в тях предимно тематични картини и портрети. Подрежда две самостоятелни изложби в Сливен и по една в Ямбол и Бургас.

Умира през 1968 г. в Сливен. Той е сред личностите на този град, оставили една висока мярка за изкуство и човечност.

Събраните в Сливенската художествена галерия 50 живописни творби представляват интерес за художници, критици, ученици, както и за всички ценители на изкуството. Част от тях са изложени в къща „Миркович”.


Галерия

Материалът 130 години от рождението на художника Марко Дограмаджиев е публикуван за пръв път на Художествена галерия „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“.