Арт Новини

20 варненски художници закриват творческата година с изложба в музея „Георги Велчев“

20 варненски художници закриват творческата година с изложба в музея „Георги Велчев“

Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“, филиал на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, представя живопис, пластика и фотография на автори от различни поколения.

Откриването е на 17 декември от 18:00.

Една многолика изложба ще сложи финалната точка на артистичната 2021 г. в художническата общност във Варна на 17 декември в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“. За нея уредникът Боян Боев е поканил 20 варненски автори от различни поколения.

Сред тях са високо ценени артисти, определящи за мястото на Варна в българското пластично изкуство като Веселин Начев, Мария Зафиркова, Васил Василев, Сашо Анастасов, Цветан Кръстев, Христо Христов, Цанко Цанков, Иван Минчев, Боян Боев, Светла Косева, Деан Даракчиев, както и по-млади, но наложили се с таланта и последователното си присъствие в художествения живот на морския град артисти като Албена Коева, Велина Гребенска, Йордан Георгиев, Ива Маркова, Боряна Симеонова. С пластика се представят Венелин Иванов, Пламен Аврамов и младият Александър Кръстев. С фотография се включва още едно младо име – Георги Кръстев.

Празничната групова изложба през годините се е превърнала в една от неписаните традиции на артистичното общество в морската столица. В нея си дават среща автори и ценители, събрани в любимия на варненските творци музей в очакване на светлите дни на Рождество.

Откриването на експозицията ще бъде пред Изложбена зала „Ателие Георги Велчев“ на 17 декември от 18 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

Изложбата ще остане експонирана в Художествения музей на ул. “Радко Димитриев” 8 до края на февруари 2022 г.

Нина Локмаджиева

Репродукции: Художествен музей „Георги Велчев“

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът 20 варненски художници закриват творческата година с изложба в музея „Георги Велчев“ е публикуван за пръв път на Арт Варна.