Арт Новини

Имам да ти кажа толкова много неща… от Арт колекцията Телеком

Вернисаж на 14 декември, вторник, от 18.00 до 20.00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп.

На два етажа в Двореца са подредени над 70 произведения на 37 автори, от 21 страни, включително и България, от една от най-знаковите колекции за съвременно изкуство – тази на Deutsche Telekom, която  бележи началото си през 2010 с фокус изкуството на Източна и Югоизточна Европа. Изложбата в Националната галерия е деветото голямо музейно представяне на Арт колекцията Телеком от създаването й до днес.  Произведения от нея се показват не за първи път пред българска публика. Различното сега е в подхода на работа, селекцията, каталожното издание.

Кураторите Боряна Вълчанова и Мартина Йорданова избират темите политика и медии, които взаимно се допълват. Свързаните с първата тема произведения разглеждат войната, болката, цензурата, абсурда, бедността, сексуалната ориентация, еманципацията, влиянието на институциите – всички връзки и действия, които определят живота ни през последните години, като интерпретацията на авторите е от буквална до метафорична. Другата тема отразява взаимоотношенията на изкуството от Източна и Югоизточна Европа с масовите медии, тяхната промяна и влияние върху обществото, начина на живот и въпросите, поставяни от тях на дневен ред. Изразните средства варират от конвенционалните форми до видеото и инсталацията. Заглавието на изложбата показва ясно, че изкуството, особено съвременното, иска да общува с нас по много теми. То е средство за комуникация в реалността, в която живеем, споделяме и създаваме заедно.