Арт Новини

Варна ще почете Иван Станчов с прожекция на филма „Рицарят с раница“

Иван Станчов прожекция на филм

На 3 декември от 17:00 в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” ще бъде прожектиран документалният филм за дипломата филантроп, създател на “Карин дом”.

Входът е свободен, при спазване на противоепидемичните мерки.

Фондация „Карин дом“ и Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – Варна, ще почетат паметта на големия филантроп Иван Станчов на 3 декември 2021 с прожекция на документалния филм „Рицарят с раница“. Режисьор и оператор на филма е Петър Бонин, сценарист – Нина Локмаджиева. Филмът разказва за историята на рода Станчови, за дипломатическата дейност на Иван Станчов, за създаването на “Карин Дом”, за традициите на добротворството.

Иван Станчов, снимка Нина Локмаджиева 1
Иван Станчов, снимка Нина Локмаджиева

С благотворителна цел в полза на Карин дом ще бъдат предложени фото портрети на Иван Станчов, правени от Нина Локмаджиева по време на снимките на филма, както и книгата „Дипломат и градинар“, на бащата на Иван Станчов, издадена от “Карин дом”, която разказва за историята на семейството, вплетена в бурните събития на епохата.

След прожекцията на филма във Варна зрителите ще могат да разгледат едно от най-ценните притежания на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ – „Портрети на делегати, участници в подписването на Вестфалския мир през 1648 г.“ Тя съдържа 9 портрета на знатни особи от град Гент, рисувани от нидерландския майстор Анселм Ван Хуле през 1647-1648 г.

Портрет от Анселм ван Хуле от колекцията на  ГХГ - Варна
Портрет от Анселм ван Хуле от колекцията на Градската художествена галерия – Варна

Благодарение на Иван Станчов тази изключителна и уникална за България колекция сега е част от постоянната експозиция на Варненската галерия и е достъпна за гражданите на Варна и многобройните гости на града.

Прожекцията на филма е с вход свободен.

Началото е в 17:00.

Паралелна прожекция е организирана от Фондацията и в София, също на 3 декември. Във Варна прожекцията в Градска Художествена галерия е от 17:00 до 18:00, а в София в Дома на киното от 18:00 до 19:45.

Събитието ще се проведе при спазване на всички актуални противоепидемични мерки.

Снимки Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Варна ще почете Иван Станчов с прожекция на филма „Рицарят с раница“ е публикуван за пръв път на Арт Варна.