Арт Новини

Юбилейна изложба на Светлин Ненов в Градската художествена галерия Варна

Платна живопис от почти всички периоди на творчеството си е събрал в ретроспективна изложба варненският художник Светлин Ненов по повод своята 60-годишнина.

Откриването е на 19 ноември от 18:00 пред Галерията при спазване на противоепидемичните мерки.

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, представя голяма юбилейна изложба на популярния художник от морския град Светлин Ненов. 33 платна живопис, изпълнена само с маслени бои, е селектирал авторът за тази изложба с ретроспективен характер. Изложбата се реализира с подкрепата на Община Варна.

“Почти от всички цикли, които съм правил през годините, има поне по една картина – разказва художникът. – Най-старата е от началото на 90-те, първите години след дипломирането ми, това е мой автопортрет, който сега показвам за пръв път. Бях млад художник, а тогава имаше един прословут портрет на Дечко Узунов и той ме инспирира. Това е най-ранната работа в изложбата, веднага след нея е портретът на скулптора Киро Янев, той е от периода, когато имах изложба с портрети в галерия “Палас” в Двореца на културата и спорта. Тогава си спомням, че рисувах портрети на Ева Клисурова, на капитан Георгиев… Последният портрет от този период беше на Симеон Симов от “Актив”, който създаде галериите “Палас” 1, 2, 3 и после галерия “Актив арт”. От 2019 е портретът, годината, когато той почина. Той пишеше стихове, издаваше книги, беше ми поръчал един цикъл картини по конкретна тематика и аз собственоръчно въвеждах текстовете на стиховете в пространството на самата картина. Последното стихотворение беше “Пътят” и аз все не можех да измисля сюжет за тази картина – всеки стих започваше с “П”, а последният беше “Преселение”. Той тогава се спомина, аз спонтанно реших да му направя портрет и това стихотворение си влезе естествено в него. В изложбата съм включил и една голяма картина “Нефертити и слоновете” от египетския ми цикъл от 1995-96 г. Заедно с морския цикъл, египетският е един от първите ми. На времето бях го експонирал във варненската галерия “Славена” във втората ми самостоятелна изложба.

В юбилейната ми изложба преобладават абстрактните неща. През цялото ми творчество – повече от 30 години, наред с познатите цикли – морски, балет, цветя, религиозни, египетски, животни, – винаги съм работил и абстрактно. За съжаление много от големите картини заминаха за чужбина, предимно за Норвегия, и не са били представяни тук. Абстрактното ми е тръпка, като джаза – отвежда ме в друго измерение. Преди две години в галерия “Ларго” направих изложба само с абстрактни работи “Стълба към небето”. Сега показвам и част от новия цикъл, по който вече втора година работя, като правя изследване на протоазбуките. Разглеждам глаголицата, рунически знаци от пещерата Магурата, от Мала Азия, от скандинавските страни – търся приликата между тях и азбуките. Това може да се види в три големи абстрактни картини. А най-новият цикъл, включен в изложбата в Градската галерия на Варна, е с акцентни линии – синя и червена, и уловено слънце. Мисля си за бъдеща изложба, която бих нарекъл “Седем линии” – това е последната ми посока в абстрактните неща.”

Юбилейната изложба е озаглавена “Молитвено”. Светлин Ненов пояснява избора си на име за нея в проникновено обръщение към своята публика:

“Молитвено е състоянието не само когато човек застава в молитва пред Бога, а състоянието, в което човек носи в сърцето си непрекъснато стремежа да се докосва до света на духовното и универса и усеща нуждата да черпи идеи и закрила от висшите сили. Като част от Божието творение ние сме призвани да участваме в сътворението и да живеем в хармония с всички живи същества, с видимата и невидимата материя.

Молитвено е състоянието, когато заставам пред бялото платно и осъзнавам привилегията да творя, защото сме създадени по Божий образ, а Бог е творец и не престава да твори и ние, участвайки в процеса на творчеството, ставаме подобни Нему. И понеже това е и голяма отговорност, творейки, да имаш възможност да влияеш на зрителя, имаме нужда от молитва.

Молитвено е състоянието на благодарност, когато се роди нова картина и намери своя нов дом. Благодаря на всички хора, които са ме подкрепяли през годините и всички, които са пожелали да притежават мои картини! За повече от 30 години творчески път това са над 3000 картини и разбира се над 3000 молитвени състояния. За всички тях едно голямо Благодаря!” – завършва емоционалното си обръщение към публиката Светлин Ненов.

Откриването на изложбата е на 19 ноември от 18:00 пред ГХГ – Варна при спазване на противоепидемичните мерки.

Изложбата може да бъде видяна от 19 ноември до 8 декември 2021 на ул. “Л. Каравелов” 1.

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

http://varnacityartgallery.com

Светлин Ненов е роден през 1961 г. във Варна. Завършил е Факултета за Изобразителни изкуства във ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” през 1988 г. Живее и работи във Варна. Член на СБХ – секция живопис.

ИЗЛОЖБИ И НАГРАДИ:

1989 Галерия “Прибой” – Варна

1990 Галерия “Славена” – Варна

1991 Галерия “Кунст-микс” – Хортен, Норвегия

1992 Трета награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна

1993 Галерия “Палас-1” – Варна

1994 Хотел “Добруджа” – Албена

Градска галерия – Варна

1995 Художествена галерия – Варна

Галерия “Палас-1” – Варна

Галерия “Дива” – Варна

Галерия “Александър” – София

1996 Художествена галерия – Варна

Галерия “Палас 2” – Варна

Галерия “Етерна” – Варна

Галерия “Сезони” – София

Втора награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна

1997 Галерия “Дива” – Варна

Награда за най-добър автор на галерия “Дива”

1998 Трета награда на Международно биенале на морска тематика

“Марина 98” – Одеса, Украйна

Първа награда на Национален конкурс на морска тематика – Варна

1999 Галерия “Стил” – Албена

Галерия “Артея-център” – Варна

2000 Хотел “Амбасадор” – Златни пясъци

2002 Галерия “Светлин” – “Св. св. Константин и Елена”

2003 Галерия “Светлин” – “Св. св. Константин и Елена”

Галерия “ Актив Арт “ – Варна

2004 Галерия “ Актив Арт “ – Варна

Галерия „Светлин” – Св. св. Константин и Елена

2005 Галерия “ Актив Арт “ – Варна

2006 Арт център “Алтера“ – София

Галерия ‘’PS art’’ – Варна

Награда за живопис на СБХ на 12-та традиционна изложба на учителите художници – Велико Търново

2007 Галерия “ Актив Арт “ – Варна

Арт център “Вижън“ – Варна

2008 Галерия “Тео арт “ – Варна

Художествена галерия Варна

2009 Къща “Стара Варна“

2010 Галерия „Универсум” – Варна

2011 Галерия „Ева” – Варна

2012 Галерия „Ева” – Варна

Приз за арт дарител на Фондация Св.св. Константин и Елена – Варна

2013 Галерия „Париж – Москва „ – София

Галерия „Арт Маркони” – Варна

2014 Пристанище Варна –

Галерия Актив Арт – Варна

2015 Галерия Ларго – Варна

2016 Галерия Графит – Варна

2017 Галерия Ларго – Варна

2018 Награда за живопис на Есенен салон Галерия Графит – Варна

2019 Галерия Ларго – Варна

Материалът Юбилейна изложба на Светлин Ненов в Градската художествена галерия Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.