Арт Новини

БЕСТИАРИИ 2. Изложба на Никола Тороманов и Александър Ст. Илиев

Галерия Credo Bonum представя:

 

БЕСТИАРИИ 2

Изложба на Никола Тороманов и Александър Ст. Илиев

 

 

Откриване: 6 януари, четвъртък, 18:00 – 20:00 ч.

Изложбата може да бъде видяна до 29 януари

Галерия Credo Bonum, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

 

 

Никола Тороманов и Александър Ст. Илиев, са приятели от деца. За пръв път правят съвместна изложба през 1992 г. в Пловдив. Отново заедно се събират през 2006 г. за паметната изложба – „Бестиарии“ в тогавашната галерия СиБанк. Ето че 15 години по-късно, отново заедно, в същата зала на настоящата галерия Credo Bonum, те ще покажат своеобразен римейк на изложбата – „Бестиарии 2“. Минали са години, много неща са се променили, но едно е останало и за двамата, страстта към рисуването.

 

Никола Тороманов започва да рисува голям цикъл с рисунки в началото на пандемията през миналата година. Резултатът е 28 квадратни по формат работи върху хартия. Както преди 15 г. и сега формалната рамка е зададена от традицията на бестиариите. Бестиарии (от латински bestia – звяр) са средновековни сборници с описания на реални и фантастични животни, съпроводени с алегорични тълкувания. Текстовете в тези съчинения не са научни, а по-скоро поучителни. За автора това е и повод да се отдаде на увлечението си към комиксите. В рисунките са вплетени реални и фантастични образи, допълнени с различни текстове, написани на ръка.

 

И ако Никола Тороманов е един от най-известните български театрални художници и увлечението му по рисуването е широко известно, то Александър Ст. Илиев е по-скоро неизвестен на широката публика. Учил анимация, но рисува живопис и рисунки от десетилетия. В тази изложба той показва картини създадени през последната година и половина. В тях той показва предпочитанието си към митологичните и библейски сюжети, създадени с наситен колорит и артистизъм. Всяка работа е придружена от кратък текст – заглавие, целящи допълнително да потопят публиката в сюжета.

 

В галерия Credo Bonum двамата художници си поделят пространството, като всеки един от тях се стреми да изгради собствена сюжетна линия, оставяйки на публиката сама да сглоби общата картина.

 

Изложбата „Бестиарии 2“ ще бъде открита та 6 януари от доц. Георги Лозанов, който е открил изложбата „Бестиарии“ през 2006 г.

 

Facebook event