Арт Новини

Непоказвани графики от известни мексикански художници представя Градската галерия

Непоказвани графики от известни мексикански художници представя Градската галерия

2022 година е празнична за Градска художествена галерия – Пловдив, защото тя навършва 70 години от своето създаване през 1952 г. Достолепната годишнина ще бъде отбелязана с редица специални изложби и събития, за които обществеността ще бъде подробно информирана.

Празничните прояви стартират с изложбата „Непоказвани творби от фонд „Мексиканско изкуство“ на Градска художествена галерия – Пловдив“. Тя ще може да се види от 4 до 24 февруари тъкмо в първата сграда (днес Зали за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15), която преди седем десетилетия става дом на държавната тогава галерия.

Колекцията с графични произведения от известни мексикански художници от XX век се формира благодарение на голямото дарение, което нашата държава получава от Мексико (1981 г.) по повод 1300 години от своето основаване. От 1150 дарени творби в създадената по това време Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ е експонирана само част от тях.

За своята 70-та годишнина Градската художествена галерия представя 100 графики, непоказвани досега пред публика. Сред авторите на изложените произведения са ученици на прочутите художници Диего Ривера (1886-1957), Давид Сикейрос (1896-1974), Фрида Кало (1907- 1954) и други. Куратор на изложбата е Моника Роменска, която е и уредник на „мексиканския фонд“ на галерията.