Виртуална Галерия

Виртуален ТЪРГ – ИЗЛОЖБА на Галерия Skener

Димитър Бойчев (1924 – 1993) е един от най-талантливите български скулптори класици – ученик и приятел на Любомир Далчев. Неговата най-популярна и полемична творба е „Диана с кучето“.

Богинята, символ на Ямбол е била изваяна от близо 4 т метал през 1971 и до 2006 година е красяла един от входовете за града. На 23 февруари 2006-а обаче статуята е „похитена“ с кран и открадната. По щастливи стечения на обстоятелствата тя обаче е спасена и върната към живот. При създаването на скулптурата „Диана с кучето“ Димитър Бойчев е направил 4 копия на богинята: едното е именно оригиналният паметник, второто е запазено край Ловния дом в Ямбол, едно е отпътувало за Франция, а четвъртото е било откарано в ловната резиденция на Тодор Живков край град Тервел. Днес всички права за творбите на Димитър Бойчев са притежание на синовете на скулптора.

Галерия Skener има удоволствието да бъде ексклузивен партньор и да представи пет значими творби на Димитър Бойчев – вариации на „Диана с кучето“, както и скулптура на кап. Мамарчев.

Можете да участвате в търга от линка тук >>