Арт Новини

Юбилейна изложба на Иван Иванов – Ивани в Градската художествена галерия – Варна

Иван Иванов - Ивани, скулптура 1
Иван Иванов – Ивани, скулптура

80-годишнината на уважавания варненски скулптор е повод за ретроспективната експозиция, представяща знакови творби от различни периоди в неговото творчество.

Изложбата се открива на 11 март от 18:00.

Иван Иванов – Ивани събира почитателите на своето многолико изкуство за юбилейна изложба в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна, от 11 до 29 март 2022 г. Експозицията е посветена на неговата 80-годишнина, има ретроспективен характер и припомня най-забележителните творби от дългия и плодотворен творчески път на артиста. В нея са включени предимно скулптури, но и графики, рисунки – различните начини, по които Ивани продължава да изразява през годините своята почит към природата и към човешката фигура – водещи изобразителни мотиви в неговото изкуство.

Иван Иванов - Ивани, скулптура 2
Иван Иванов – Ивани, скулптура

Куратор на изложбата е изкуствоведът Румяна Иванова, която представя творчеството на скулптора и юбилейната колекция:

“През изминалите десетилетия Ивани изгради авторска индивидуалност, следвайки свой път на творческо развитие и духовно себеизразяване . Съхрани по детски чиста възхита от Природата, сред която избра да живее, с професионално любопитство опознава виталното й многообразие и го претворява. Този интерес беляза творческия свят на автора с широта на жанрово-тематичния диапазон, многообразие на стилово-пластически предпочитания и свобода на художествения изказ в различни изобразителни видове.

Иван Иванов - Ивани, скулптура 3
Иван Иванов – Ивани, скулптура

В предходните си, общо пет самостоятелни изложби, Ивани осветли зрели етапи в творческото си развитие. Настоящата юбилейна среща на автора с неговите почитатели е различна. Той избра да представи творби, които счита жалонни за своето многолико и същевременно органично в своята цялост изкуство. Изложбата е своеобразен калейдоскоп на основните насоки и творчески интереси на автора в различните изобразителни видове – графика, рисунка, керамика и основно в скулптурата, в която откри творческото си амплоа.

Иван Иванов - Ивани, скулптура 4
Иван Иванов – Ивани, скулптура

Изкуството на Ивани е обществено достояние – извън изложбения салон са реализираните от автора монументални пластики – интериорна и екстериорна декоративна и паметникова скулптура… немалко негови камерни творби са притежание на галерии и частни сбирки в страната и чужбина.

В своето достолепното осмо десетилетие Ивани е благословен, че по младежки ентусиазирано продължава да твори, да пропива от Природата житейска, творческа мъдрост и жизненост.”

Иван Иванов - Ивани изложба

Иван Иванов – Ивани

Иван Иванов – Ивани е роден на 16 март 1942 в София. Завършва висше художествено образование във Великотърновския университет ”Св. св. Кирил и Методий” през 1969. Активно участва в големите художествени изложби у нас, в представителни и колективни изложби в чужбина – Германия, Белгия, Полша, Русия, Чехия, Италия и др., както и в международни симпозиуми по скулптура – Бургас 1976, Антверпен 1978, в националната изложба „Скулптура и декоративна пластика на открито” във Варна – 1973, 1975, 1978. През 2015 участва в пленер по скулптура в камък на фондация „Св. св. Константин и Елена” с творбата „Риби”. Член на СБХ. Негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, ГХГ „Борис Георгиев”- Варна, художествените галерии в Шумен, Добрич, Пловдив, Габрово, Плевен, Монтана, Хасково, Димитровград, Ямбол, Велико Търново, Смолян, Разград, частни колекции у нас и в чужбина.

Самостоятелни изложби:

1982 София, „Руски“ 6

1999 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“, “Метални картини”

2004 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“, “Рисунка и пластика”

2012 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“, юбилейна изложба 70 години Ивани

2020 Варна, ГХГ „Борис Георгиев“, камерна изложба „4 х 7“

2022 Варна, ГХГ “Борис Георгиев”, юбилейна изложба 80 години Ивани

Изложбата на Иван Иванов – Ивани ще бъде достъпна за посещение от 11 до 31 март 2022.

Откриването е на 11 март от 18:00.

Входът е без зелен сертификат, с маски.

Нина Локмаджиева

Репродукции Александър Николов

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” – Варна

http://varnacityartgallery.com

Още артистични събития във Варна открийте в нашия АФИШ: https://artvarna.net/events/

Материалът Юбилейна изложба на Иван Иванов – Ивани в Градската художествена галерия – Варна е публикуван за пръв път на Арт Варна.