Арт Новини

Преплитания | Изложба в процес на Мария Минкова

Галерия Credo Bonum представя:

„Преплитания“
Изложба в процес на Мария Минкова

5 – 28 април

Откриване: 12 април, вторник, 18:00 – 20:00 ч.
Галерия Credo Bonum и Credo BOX, ул. „Славянска“ 2, вход от ул. „Бенковски“

На 5-ти април Мария Минкова ще нахлуе в Credo Bonum със своята машина за преплитане на истории. В продължение на седмица в галерията тя ще тъче своята интерпретация на събитията които се случват по света. Скрипт написан на python създаден от ghostdog, ще събира, подрежда, „смила“ и непрекъснато подава новинарските потоци към художника. Тази гъста информационна каша насилствено ще захранва съзнанието на артиста за да бъде вплетена под формата на тъкан с цветове и материи натоварени със символи и емоции. Мария Минкова чрез доброволното си поставяне в тъкачно-роботска роля изследва взаимоотношенията между робота-творец и човекът- машина. Дали не ги потискахме прекалено дълго време? Дали не ги карахме да работят прекалено много? Дали палачинката вече не се обръща?

Може ли да бъде заробен творецът? Възможна ли е дехуманизация на процеса на творчество? Това са въпроси на които тази изложба в процес се надява да не отговори.

В същото време, Мария Минкова подхожда по напълно нов начин към изразните възможности на текстила и към самия акт на тъкане. Те са възможност за изразяване на лична позиция, но и съвременен визуален език апроприиращ необичайни материали и елементи, натоварени с комплексно смислово съдържание. Тя втъкава сред преждата филмови ленти, текстове, човешка коса, вериги, малки предмети, в зависимост от търсеното художествено послание.

Проектът „Преплитания“ започва с идея за превръщането на малкото изложбено пространството на Credo BOX, разположено в коридора на галерията, в тъкачна рамка. Постепенно той излезе от нишата и зае мястото си в голямата зала на галерията. В малкия BOX е представена реакцията на художника към драмата на войната. В него ще бъдат показани серия от фотографии на изтъканото в първите дни на военните действия в Украйна, както и кратко видео създадено от Калин Серапионов и показващо начина на работа на художничката.

Мария Минкова е завършила гимназия със специалност „Художествен текстил“ и Художествената академия в София със специалност „Стенопис“. В последно време е увлечена от заплитането, и историите с натрупване. Работила е в рекламни агенции, но преминава плавно от две в три измерения с текстила, преплетен в градски инсталации. Винаги е готова да открие и разкаже интересна история. Основател и главен двигател на pinkyellowme.com – машина за мисли.